Trovanje učenica zabeleženo u više od 50 škola u Iranu

Ahmad Vahidi je pozvao javnost na mir i staloženost povodom slučaja trovanja učenica u zemlji, optuživši “neprijateljski medijski terorizam” da širi paniku povodom tog slučaja, prenela je iranska državna agencija IRNA.

Agencija AP napominje da je predsednik Irana Ibrahim Raisi najavio pokretanje istrage, nakon što je slučaj trovanja iranskih učenica privukao međunarodnu medijsku pažnju.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, do sada je u Iranu zabeleženo najmanje 650 slučajeva trovanja učenica od kojih, na sreću, nijedna nije preminula.

Državni mediji spekulišu da iza ovih slučajeva trovanja, koja su započela lane u novembru u gradu Kom, svetom mestu šiitskih muslimana, stoje opozicione grupe u egzilu ili strane sile, navodi AP.

Novinari iranskog lista Etelat, među kojima je i ugledna bivša poslanica Džamile Kadivar, citirali su navodnu komunikaciju grupe “Fidajin velajat” (Poklonici starateljstva).

“Poklonici” su, prema pisanju Etelata, izrazili stav da “obrazovanje za devojčice treba da bude zabranjeno” i pretili da će otrovati učenice širom Irana ako škole za devojčice budu i dalje otvorene.

Kadivar je napisala da je drugi mogući uzrok “masovna histerija”, nalik na onu iz Avganistana koja je zabeležena od 2009. do 2012. godine.

Obrazovanje za žene ni nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine nikada nije dovedeno u pitanje.

Teheran je ranije apelovao na susedni Avganistan pod vladom talibana da omogući devojkama i ženama da opet pohađaju nastavu u školama, dodaje američka agencija.

Roditelji protestovali

Zabrinuti roditelji protestovali su u subotu, 4. marta u Teheranu i još nekim iranskim gradovima zbog velikog broja otrovanih učenica u nekoliko desetina škola, objavile su iranske novinske agencije.

Zasad neobjašnjive bolesti pogodile su stotine učenica prethodnih meseci, a predsednik Irana Ebrahim Raisi za trovanje je okrivio neprijatelje Teherana, preneo je Rojters.

Ministar zdravlja Abdolreza Behram Einolahi rekao je da su devojčice “lakše otrovane” u napadima, dok su neki političari nagovestili da su devojčice bile na meti tvrdokornih islamističkih grupa koje se protive školovanju devojčica.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Nismo prodali nijedan komad oružja i municije Rusiji ili Ukrajini

Read Next

Vesti – Odigrajte naš martovski kviz i osvojite Laguna knjige! – Travel Magazine