Troškovi obrade kredita – ko je na dobitku, a ko na gubitku

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da ovim tumačenjima Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga skupštinski Odbor treba da stavi “tačku na pljačku privrede” od strane neodgovornih advokata.

“Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije “pljačka” kada u tim parnicama građanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više! Kako nego “pljačkom” nazvati preprodaju sudskih predmeta od strane advokata po ceni od 20 evra, tako da građani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka. Sve ovo govori da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu građana, već na štetu neodgovornih advokata”, kaže Čadež.

Predsednik PKS naglašava da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.

“Ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta. Pa, da li je to cilj? Interes Srbije svakako nije i neće biti punjenje džepova jednog broja neogovornih advokata”, naglašava Čadež.

“Autentično tumačenje – rešenje u korist građana, privrede i banaka”

Najavu donošenja Autentičnog tumačenja Narodne skupštine Republike Srbije, Udruženje banaka vidi kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je, kako navode, postalo “ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije”.

Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Narodne skupštine vide potvrdu ispravnosti tog stava.

“Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, što Srbiju konačno oslobađa pozicije da je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj se na sudu rešava pitanje naknada. Autentično tumačenje doneće direktnu korist građanima i privredi Republike Srbije”, navodi se u saopštenju banaka.

Dodaju da iako su same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi, po osnovu Autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo.

Narodna stranka: Vlast omogućava bankama dodatnu zaradu na štetu građana

Na ovu inicijativu reagovala je Narodna stranka, koja je upozorila da će banke “prevarno dobiti pravo naplate” troškova obrade kredita, čime će direktno biti oštećeni građani i privreda, ako Skupština Srbije usvoji predloge za “autentično tumačenje” Zakona o obligacionim odnocima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje su podneli poslanici SNS-a.

“Prevarno zato što bi predlog autentičnog tumačenja člana 1066. Zakona o obligacionim odnosima bio suprotan onome što je Vrhovni sud već utvrdio u svom stavu, odnosno da banke nisu mogle da naplaćuju troškove obrade kredita bez obaveze da dužnicima saopšte strukturu tih troškova”, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd, ekonomista Borislav Borović.

“Što je još gore, ako prođe, ovaj tipično lobistički pokušaj vladajuće stranke u korist banaka, sudovi bi bili obavezni da ovo tumačenje primene u praksi, čak bi građani morali da vrate novac za već dobijene sudske sporove”, istakao je Borović.

Borović je dodao da će “ovo za posledicu imati i poništavanje stava Vrhovnog suda o valutnoj klauzuli kredita u švajcarskim francima ili o nemogućnosti jednostranog povećavanja kamata od strane banaka”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Grad može da uništi sve zasade, ali ratari retko plaćaju osiguranje – dva su razloga za to

Read Next

TROPSKI DANI I PREKOMERNO ZNOJENJE: Na ovaj način sprečićete pojavu neprijatnih mirisa i žutih fleka na odeći!