Trka sa vremenom u Sueckom kanalu, stotine plovila čeka na oslobađanje plovnog puta

Bageri koji rade na oslobađanju “Ever Givena” do sada su prebacili 27.000 kubnih metara peska sa dubine od 18 metara, a radovi se odvijaju neprekidno u skladu sa uslovima vetra i plime, saopštila je Uprava Sueckog kanala (SCA).

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi naredio je pripreme za moguće uklanjanje nekih od 18.300 brodskih kontejnera.

Dok se još ne zna kada bi “Ever Given” mogao da zaplovi, izvor Rojtersa iz SCA naveo je da bilo koja operacija olakšavanja tereta sa broda neće započeti pre ponedeljka, dok spasilački timovi pokušavaju da iskoriste oseku.

Sa druge strane, dva izvora SCA rekli su Rojtersu da je na pramcu broda pronađeno kamenje, što komplikuje operaciju oslobađanja broda, a time i plovnog puta u Sucekom kanalu.

Očekuje se da će do ponedeljka stići još dva moćna tegljača.

Kako je naveo zvaničnik Uprave kanala, pola dana koriste se bageri, a u drugu polovini tegljači, što zavisi od plime.

Oko 15 odsto svetskog saobraćaja prelazi Suecki kanal, koji je za Egipat ključni izvor deviznih prihoda. Trenutna blokada donosi dnevne gubitke od 14 do 15 miliona dolara.

“Ever Given”, dug 400 metara, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela kanala po jakom vetru, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i  brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG).

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Jermenski premijer najavio ostavku u aprilu

Read Next

Napad džihadista u Mozambiku, ubijeno nekoliko desetina civila