Trik kojim vas trgovci teraju da potrošite više: Obratite pažnju i videćete ga svuda

Prodavnice koriste čitav niz trikova kako bi vas naterali da potrošite više. Od senzacionalnih  “platiš dva, treći dobiješ gratis” akcija, (iako vam zapravo možda nije potreban ni jedan artikl), do muzike, osvetljenja i smeštanja robe na policama, marketi imaju mnogo načina na namame kupce da na kasi ostave više novca nego što su  planirali.

Psiholog Džuli Smit na svom Tiktoku otkrila je trik zbog kojih vam se preskupi artikl čini znatno povoljnijim.

@drjuliesmith

Where have you spotted the decoy effect? #sciencefacts #psychologist #psychologyfacts #decoyeffect #psychology #learnontiktok

♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup

Kao primer je ponudila sladolede – jedan koji košta 3 funte, drugi koji košta osam funti. Sladoled od osam funti čini se preskup, a obzirom na pet funti razlike, svi će hteti onaj jeftiniji.

Slični tekstovi

Kako bi se (pre)skupi sladoled činio prihvatljivijim, trgovci stavljaju mamac – sladoled od sedam funti, prenosi Net.hr.

“Oni zapravo ne žele da kupite taj od sedam funti, on je samo mamac kako bi skuplji sladoled delovao kao dobra prilika. Bez mamca, upoređujete sladolede od tri i osam funti, ali s mamcem – pa zašto ne biste uzeli ovaj od osam funti, samo je funtu skuplji”, objasnila je Smitova.

Dodala je i da psihološki efekt kadriranja koriste sve prodavnice od restorana do tehnoloških divova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Iz epidemije izlazimo za Vidovdan?

Read Next

Snimio čudnu životinju na ulici i niko nema pojma šta je to (video)