Trik iskusnih baštovana za biljke tokom leta: Zalivaće se same!

Ako ste odlučili da date sebi oduška i uplatili aranžman ili iznajmili neku vikendicu u Srbiji da biste pobegli na nekoliko dana od gužve i obaveza, možda se brinete šta će biti s vašim biljkama tokom vrućine.

Iskusni baštovani znaju caku kako da se biljke zalivaju same!

Postoje dva načina da ovo sami izvedete, u zavisnosti od toga kolike su vam saksije.

Velike saksije

Ako imate veliku kamenu ili zemljanu saksiju, možda čak i žardinjeru, koja krasi vaš životni prostor, potrebno vam je nekoliko stvari po savetu organske baštovanke Alison Valin Kostovik.

Slični tekstovi

Plastična flaša

Zihernadla ili rajsnadla

Dobro zalijte biljku pre puta, a onda kada ste spremni za ovaj trik, uklonite poklopac flaše. Zihernadlom ili rajsnadlom probušite nekoliko malecnih rupa duž čitave flaše.

Flašu zakopajte uspravno, tako da je otvor na vrhu, i napunite je vodom. Ovo je odlična metoda koja čuva biljku nedelju do dve, jer neće „udaviti“ koren velikom količinom vode, već će flaša otpuštati kroz rupice taman dovoljno, čim se zemlja oko nje isuši.

Male saksije

Ako imate sobne biljke ili sobno cveće koje je u malim saksijama, trik sa pertlom je prava stvar.

Potrebni su vam:

Bokal
Pertla

Napunite bokal vodom, znajte da što veća biljka, to vam je veća posuda potrebna. Pustite da se pertla natapa u vodi nekoliko minuta. Saksiju s biljkom postavite pored bokala, neka jedan kraj pertle ostane u bokalu a drugi ubodite u zemlju na dubinu od tri-četiri santimetra. Da voda ne bi isparavala, prekrijte bokal.

Ako imate više malih biljaka, recimo sukulenata ili sitnog cveća, slobodno sve saksije okupite oko bokala i u svaku ubacite pertlu.

Ako se ne osećate dovoljno sigurno da ovo isprobate sami, postoje i vodene „kugle“ koje zalivaju biljke kao i samozalivajuće saksije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Pale cene nekretnina u Srbiji – jedan grad odskače

Read Next

Baš ovako treba da spremate brokoli da bio što zdraviji