Trampa Vašingtona i Moskve – trgovac oružjem za košarkašicu

Prema neimenovanom zvaničniku, posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila Moskvi da razmeni  Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za američke državljane – košarkašicu Britni Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, koji se nalaze u zatvoru u Rusiji.

Ovaj izvor je rekao za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grajnerovu dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine.

Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima.

“Preneli smo značajnu ponudu za koju verujemo da bi mogla da bude uspešna na osnovu istorije razgovora sa Rusima”, rekao je visoki zvaničnik administracije za Si-En-En.

Zvaničnik je odbio da komentariše detalje ponude i dodao da je na ruskom sudu da odgovori na nju.

“Ipak, istovremeno to nas neće držati pasivnim jer nastavljamo da nudimo ponude na veoma visokim nivoima”, dodao je neimenovani zvaničnik.

Britni Grajner, jedna od najboljih američkih košarkašica uhapšena je u februaru u Moskvi na aerodromu, zbog posedovanja nedozvoljenih supstanci.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata odbijale žalbe njenih advokata.

Pola Vilana, koji pored američkog, poseduje i irski, kanadski i britanski pasoš, sud u Moskvi je pre dve godine osudio na 16 godina zatvora zbog špujunaže.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Erdogan dolazi u posetu Srbiji početkom septembra

Read Next

Vaterpolisti Italije osvojili Svetsku ligu