Tramp ostaje bez pristupa “Fejsbuku”, šest meseci za odluku o svetskim liderima koji krše pravila

Iz Nadzornog odbora kompanije “Fejsbuk” kažu da je kompanija suspendovala Donalda Trampa na neodređeno vreme bez jasno utvrđenih standarda.

Traže ponovno razmatranje odluke i novi odgovor koji je u skladu sa pravilima koja važe za sve korisnike društvenih mreža.

“‘Fejsbuk’ je ostavio neodređenu suspenziju i predao celu stvar Nadzornom odboru, očigledno nadajući se da će odbor učiniti ono što nije uradio”, rekao je kopredsedavajući Nadzornog odbora Majkl Mekonel na konferenciji za medije nakon objavljivanja odluka.

Mekonel ističe da neograničene kazne ove vrste ne prolaze međunarodni ili američki test doslednosti i transparentnosti.

Nadzorni odbor čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare. Odbor je nezavisno telo i može da promeni odluke koje se tiču naloga na društvenim mrežama.

Iz kompanije “Fejsbuk” su još u januaru zatražili od Nadzornog odbora da donese konačnu odluku o Trampovoj suspenziji i naveli su da je važno da o tome odlučuje nezavisno telo. 

Suspendovan zbog napada na Kapitol 

Donald Tramp je suspendovan sa Fejsbuka i Instagrama nakon napada njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara, kada su pokušali da spreče članove Kongresa da potvrde rezultate predsedničkih izbora u novembru.

Tokom napada Tramp je nekoliko puta na društvenim mrežama ponovio svoje tvrdnje da su izbori “pokradeni”.

I Tviter je u isto vreme uklonio Trampov nalog “zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje”, a kako je u februaru rekao finansijski direktor kompanije Ned Sigal, neće mu biti dozvoljeno da se vrati na mrežu čak i ako se ponovo kandiduje i pobedi na predsedničkim izborima.

Bivši predsednik SAD je pokušao da doskoči najpopularnijim društvenim mrežama, pa je otvorio prostor na svojoj veb-stranici gde može da postavlja poruke koje drugi mogu da dele na Tviteru i Fejsbuku, na kojima su njegovi nalozi suspendovan.

Sajt bivšeg predsednika SAD je nazvan “Sa stola Donalda Trampa” i sadrži kratke postove koji mogu brzo i lako da se podele na društvenim mrežama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Epidemija se smanjuje, ali je nezadovoljstvo sve veće – gde je interes Francuske “novog doba”

Read Next

Pucnjava tokom zaplene droge u Avinjonu, ubijen policajac