TRAGIČAN ŽIVOT KRALJICE BEZ KRUNE: Najmoćnijem kralju rodila je naslednika, ali je za to platila najstrašniju cenu!

Henri VIII Tjudor, koji je vladao nešto više od 37 godina, bio je jedan od najvažnijih vladara Evrope XVI veka, u jednom od najburnijih perioda kontinenta. Međutim, u istoriji je najpoznatiji po svom privatnom životu. Ženio se šest puta, a osim što se razvodio, čak dve svoje kraljice je lično skratio za glavu.

Od svoje prve supruge – princeze Katarine od Aragona Henri se razveo kako bi mogao da se oženi dvorskom damom Anom Bolen. Tom prilikom je Englesku za vek i vekova odvojio od katoličke crkve i osnovao Crkvu Engleske, koja je postala, i do danas ostala, dominantna religijska institucija u ovoj zemlji.

Međutim, ni taj braknije mnogo trajao. Nakon razvoda i pogubljenja Ane Bolen, kralj niju preterano dugo tugovao, nego se, nekih 11 dana kasnije, ponovo oženio. Ovaj put je mlada bila Džejn Simor, jedna od dvorskih dama koje su služile i Katarini i Ani dok su bile kraljice. U to vreme su je smatrali jednim od glavnih pokretača nesreće Ane Bolen, mada za to ima malo uporišta u relevantnim izvorima.

Žena koja je ostvarila najveći kraljev san

Postoje nedoumice i oko toga kako se Džejn osećala povodom ovog braka. Dok jedni tvrde da je i ona, kao i prošle dve kraljeve žene, bila zaljubljena u fatalnog kralja, a postoje i mišljenja da je njena naklonost kralju više bila uzrokovana strahom za sopstveni život, uzimajući u obzir sudbinu njenih prethodnica.

Prava istina se nikada neće saznati, ali je činjenica da Henri VIII nije skrivao svoju naklonost ka Džejn, čak i dok je bio u braku sa Anom.

Tog 30. maja 1536. godine održano je novo kraljevo venčanje, u palati Vajthol. Međutim, za razliku od prethodnih Henrijevih supruga, Džejn nije imala i svečano krunisanje. Verovatno je kralj čekao da se nova nevesta “dokaže“, a to se moglo uraditi na samo jedan način.

Džejn je ostala trudna tek početkom 1537. godine, a u oktobru je na svet došao toliko željeni princ, nazvan Edvard. Kralj Henri nikada nije bio srećniji. U stvari, celo kraljevstvo je bilo opijeno radošću, jer je konačno dobilo naslednika prestola.

Međutim, ubrzo se sveopšta radost pretvorila u istu takvu žalost.

Džejn Simor

Jedina “prava kraljica”

Dvanaest dana nakon prinčevog rođenja, Džejn je umrla od komplikacija pri porođaju.

Henri je bio neutešan. Iako mu nije bio prvi put, čini se da ga je smrtove supruge jako pogodila. Proglašeni su dani žalosti u celom kraljevstvu, a kralj je nosio crninu više od dva meseca.

Džejn je sahranjena u kapeli dvorca Vindzor koju je Henri VIII napravio za sebe, uz sve počasti kraljice, mada kraljicanikada formalno nije ni postala. Na kraju, Henri je tražio da bude sahranjen pored nje.

Do kraja svog života Henri se sa najvećim poštovanjem sećao Džejn, što mu inače nije bio manir kada su njegove žene bile u pitanju.

Tri godine se nije ponovo oženio i bio je to najduži period između dva kraljeva braka. Čini se da je, u Henrijevom životu, Džejn Simor bila jedina prava kraljica.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SAMO ZA LJUBITELJE DOBROG ZVUKA: Premijerno najnoviji singl Lene Kovačević BEOGRADE

Read Next

KAKO SE ZAŠTITI OD ZAVIDNIH I LJUBOMORNIH LJUDI: 5 načina koji će vas čuvati od njihove mračne energije