Toplana u Priboju prva u Srbiji na biomasu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u Priboju da je sigurno i kvalitetno snabdevanje električnom energijom preduslov za kvalitet života građana, kao i za njen brži razvoj. 

Priboj je ozbiljna opština u kojoj se osećaju energija, rad, trud, koja se zaista razvija, a za razvoj je pored dobre putne infrastrukture neophodna i energetska infrastruktura, rekla je ministarka Mihajlović posle sastanka sa rukovodstvom opštine Priboj i načelnikom Zlatiborskog okruga.

“Za građane je najvažnije da imaju sigurnost snabdevanja električnom energijom, da nema prekida i ispada u snabdevanju zbog kojih ostaju bez struje po nekoliko sati. To je zadatak za elektrodistibutivni sistem, da se ti problemi reše i kroz izgradnju nove trafo-stanice, kao i kroz dodatna ulaganja u distributivni sistem”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se na sastanku razgovaralo i o gasifikaciji, o gasovodu koji od Zlatibora treba da stigne i do Priboja.

“Radićemo sa “Srbijagasom” na tome da u ovoj godini sve bude pripremljeno kako bi naredne godine mogli da počnu radovi, jer je to važno kako bi ovaj deo Srbije bio još razvijeniji”, navela je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala da će prvog oktobra biti završena nova toplana u Priboju, prva na biomasu, a da postoji zainteresovanost u ovoj opštini i za korišćenje solarne energije.

“Mi ćemo nastaviti i narednih meseci da obilazimo opštine i promovišemo Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti, jer će građani kroz ove zakone imati priliku i da zamene staru stolariju i da sami proizvode zelenu energiju,  i da njihovi računi budu održiviji i niži nego danas”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da u junu treba da počne sa radom Uprava za energetsku efikasnost, koja će omogućiti da građani uz podršku države zamene prozore, vrata, poboljšaju izolaciju.  U ovoj godini novac za te namene biće obezbeđen iz budžeta, a za narednu očekujemo i značajniju podršku međunarodnih finansijskih institucija i da očekujemo da ulaganja u energetsku efikasnost naredne godine iznose oko 150 miliona evra.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, rekao je da je na sastanku bilo reči o konkretnim problemima i projektima, među kojima su posebno važni izgradnja nove trafo-stanice i rešavanje pitanja kvaliteta napajanja električnom energijom na celoj teritoriji opštine Priboj.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić rekao je da je privreda ovog okruga jedna od retkih koja beleži suficit u trgovinskoj razmeni, ali da je potrebno dalje raditi na podizanju efikasnosti i konkurentnosti privrede, kao i na gasifikaciji, koja je važna i zbog novih investicija u opštini Priboj.

Bojan Atlagić, direktor “Elektrodistribucije Srbije”, rekao je da je prethodnih godina nedovoljno ulagano u distributivnu mrežu i da će to preduzeće učiniti sve da obezbedi viši kvalitet snabdevanja električnom energijom u ovom delu Srbije. On je istakao da će u kapitalni projekat za ovu opštinu, izgradnju trafo-stanice TS 110/35 kV, biti uloženo oko 254 miliona dinara i da će radovi biti završeni do kraja 2022. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

KLM posle skoro 30 godina ponovo leti za Beograd, šta putnici mogu da očekuju

Read Next

Cena srebra skočila za 74 odsto u poslednjih godinu dana