TOP 8 DESTINACIJA ZA LETOVANJE U SRBIJI: Dragulji naše zemlje! (FOTO)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saoštila je da je zbog izuzetnog interesovanja građana već u deset časova juče, 10. maja završeno evidentiranje i podeljeno svih 20.000 dodatnih vaučera za odmor u Srbiji za koje je Vlada Srbije rebalansom budžeta predvidela još 100 miliona dinara.

Od ukupnog broja prijava u ponedeljak, najveće interesovanje, kao i do sada, pokazali su penzioneri (54,15%), zatim zaposleni (32,20%) i nezaposlena lica (10,41%).

Najtraženije destinacije su ovog puta bile Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Ribarska Banja, Kopaonik, Sijarinska Banja, Banja Koviljača i Banja Vrujci. Građanima je na raspolaganju bilo ukupno 2.190 ugostiteljskih objekata za koje su mogli da podnose svoje prijave.

Vaučeri za 2021. godinu moći će da se iskoriste zaključno sa 20. novembrom ove godine.

Ukoliko se opredelite za odmor na najpopularnijim destinacijama u Srbiji, evo šta vas čeka od atrakcija na svakoj od njih.

1. Sokobanja

Gosti Sokobanje mogu da uživaju u netaknutoj prirodi, kanjonu reke Moravice, Bovanskom jezeru… Izletišta koja se nalaze u samoj banji su Vrelo – Borići i Park Čuka, a u neposrednoj blizini su Lepterija, Ripiljaka, Kalinovica, Očno…

2. Vrnjačka Banja

Tokom boravka u ovoj banji ne bi trebalo propustiti da obiđete svih sedam izvora od kojih su najpoznatiji Jezero i Rimski izvor, potom Most ljubavi, Zamak Belimarković, Japanski vrt, Hram rođenja presvete Bogorodice… U neposrednoj blizini Vrnjačke Banje je i manastir Ljubostinja, kao i planina Goč.

3. Zlatibor

Veliki broj hotela i apartmana, ugostiteljskih objekata, ali i pešačkih i skijaških staza čini da Zlatibor bude dobar izbor svakog turiste – i onog koji voli prirodu, ali i onog koji želi da se na odmoru dobro provede i uživa u luksuzu.

4. Ribarska Banja

Nalazi se na obroncima planine Jastrebac, pripada Rasinskom okrugu, a od Kruševca je udaljena oko 34km. Čari ove banje i njene lekovite izvore prvi su otkrili Rimljani, a prvo kupatilo napravljeno je u doba Carice Milice koja je baš u ovoj banji negovala svoju lepotu.

U banji se nalazi šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C, dok se u ostalim temperature kreću od 25°C do 37 °C.

Ukoliko odlučite da posetite ovu banju, nemojte propustiti priliku da prošetate strmim stazama planine Jastrebac i da uživate u istoimenom izletištu koje je idealno za sportske aktivnosti. Tu je i Avantura park, a u neposrednoj blizini je i grad Kruševac gde možete videti čuvenu gradsku kulu, spomenik knezu Lazaru, Narodni muzej, lokalitet “Lazarev grad” i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike.

5. Kopaonik

6. Sijarinska banja

Nalazi se na jugu Srbije, u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 metara. Udaljena je 50 kilometara od Leskovca i 330 kilometara od Beograda. Okružena je brdima sa gustom hrastovom i borovom šumom, a u njoj se nalazi čak 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Svi glavni mineralni izvori nalaze se na prostoru kraćem od jednog kilometra, a njihove tenmperature kreću se od 32 do 78°C. Lekoviti faktor u banji je i radioaktivno-sumporovito blato.

Od kulturno – istorijskih spomenika ističu se stara crkva, kao i lokalitet Justiniana Prima. Takođe, u blizini Sijarinske Banje je i Vranje, grad jedinstven po bogatoj arhitekturi, poznatim umetnicima i srednjevekovnim lokalitetima.

7. Banja Koviljača

Bila je lečilište još u doba Ilira, a prvi pisani izvori iz 1533. godine, ukazuju da su ljudi masovno dolazili na njene lekovite izvore. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858. godine.

Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 metara. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine Boranja, Sokolske planine i Cer.

8. Banja Vrujci

Nalazi se u severozapadnoj Srbiji, između Mionice i Ljiga. Kroz banju teče reka Gornja Toplica.

Okolina Banje Vrujci sa svojim prirodnim lepotama veoma je živopisna i najbolje se može upoznati i doživeti u šetnjama uređenim trim stazama. Banja Vrujci i njena okolina geografski pripadaju srcu Srbije, a po atmfosferi, klimi i ambijentu pružaju mir, opuštenost i zdravlje koji su idealni za aktivni odmor i rekreaciju.

U neposrednoj blizini Banje Vrujci nalaze se i vazdušne banje Divčibare i Rajac.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

OVE JEDNOSTAVNE JOGA VEŽBE SU VENTIL ZA STRES: Oslobodite se napetosti za samo 15 minuta (VIDEO)

Read Next

BIK ŠTO OBEĆA TO I ISPUNI, VAGA JE TU KAD JE TEŠKO, LAV DAJE ŠAKOM I KAPOM: Sve vrline horoskopskih znakova!