TIBETANSKA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE I ČIŠĆENJE ORGANIZMA: Sve je dozvoljeno, osim ovih 5 namirnica

Tibetanska dijeta bez strogih pravila – čisti organizam i skida masne naslage…

Izvor: Shutterstock

Tibetanski monasi imaju svoje posebne ritualie koji se potpuno razlikuju od rituala iz našeg sveta. Ali jedno je sigurno: oni su mudri, prosvećeni i imaju dubok unutrašnjimir. Njihova ishrana je takođe nešt iz čega možemo učiti, naročito ako želite da smršate ili detoksikujete organizam. 

Pročitajte još

Tibetanskadijeta je tipičan slučaj lakto-vegetarijanstva. Životinjske masti i meso nisu uključeni u program ishrane. S druge strane, mleko je moguće. Takođe, možete konzumirati ribu. Glavne namirnice Tibetanske dijete su sveže povrće, voće i mahunarke.

Obilje biljne hrane je ključ uspeha. Tibetanska dijeta, kroz vegetarijanski pristup hrani, pomoći će vam da očistite telo bez uskraćivanja osnovnih vitamina i minerala. Mlečna komponenta ove dijete pomoći će vašem digestivnom sistemu da se izbori sa dominacijom biljne hrane. Koristite sveže voće i povrće i obezbedite telu sjajan nivo vitamina, minerala i antioksidanata.

Osim ishrane, važno je da se posvetite i svom unutrašnjem stanju. Kada ste nervozni, obratite posebnu pažnju na to šta jedete i u kojim uslovima jedete. Pokušajte da smanjite nivo stresa, jer je on jedan od okidača za gojaznost, može probuditi želju za slatkišima, grickalicama i nezdravom hranom (emocionalno prejedanje). Sedeći za stolom, pokušajte da mislite na dobre stvari tokom svog obroka. Meditativna opuštajuća muzika uz ručak može vam pomoći da se dodatno opustite. 

Izabrano za vas…

Jedite polako i budite svesni sadašnjeg trenutka tokom obroka. Ovo je vrlo mudar pristup, jer ako tokom jela razmišljate o hrani koju jedete, uspećete da izbegnete prejedanje i osvestićete koliko ste hrane uneli u organizam. Takođe, preporuka je da koristite manje posuđe.

U ovoj dijeti sve je dozvoljeno, osim mesa, jaja, mesnih prerađevina, brze hrane i slatkiša. Preporuka je da dan započnete voćem, povrćem, čorbama, a zatim tokom sledećeg obroka pređite na ribu i morske plodove. Mlečni proizvodi i žitarice su poslednji.

Tibetanska dijeta poseban naglasak stavlja na vodu. Neophodno je da unosite dovoljnu količinu vode kako bi telo moglo na pravilan način da svari hranu koju ste uneli u organizam. Užina je dozvoljena u obliku zdravih grickalica, kao što su orašastiplodovi, voće ili sveže ceđen sok.

Izabrano za vas…

Izvor: Sensa

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Kopaonik biznis forum u Beogradu, ekonomisti optimistični posle korona krize

Read Next

PUT DO VITKE LINIJE BEZ GLADOVANJA: 15 koraka koji će vam pomoći da smršate!