Tera negativnu energiju: Božanstveni cvet koji se lako neguje

Ovaj cvet morate imati

Euphorbia milli poznata pod nazivom Isusov trn pripada rodu Euphorbia (mlečika) koji ima preko 200 vrsta. Veoma je otporna, a veruje se da tera negativnu energiju, ali i čisti vazduh. Odlična je, kako sobna, tako i biljka za balkon ili baštu.

Euphorbia milli potiče sa Madagaskara gde raste na granitnim stenama u visinu do 60 cm. Postoje dokazi da je ova biljka doneta na Bliski istok još pre nove ere.

Latinsko ime Euphorbia biljka je dobila po Euphorbusu, ličnom doktoru numidskog kralja Jube. Smatra se da je kralj Juba prvi pronašao Euphorbiu i dao joj ime po svom doktoru. Latinskim imenom milli nazvana je po baronu Milius, guverneru ostrva Burbona, koji je doneo ovu biljku u Francusku 1821. godine.

Uobičajena imena za Euphorbia milli, Isusov trn ili kruna od trnja asociraju na legendu da je kruna od trnja koju je nosio Isus Hrist u vreme njegovog raspeća napravljena od stabljika ove biljke. Zanimljivo je da su stabljike ove biljke savitljive i da mogu da se prepliću u krug.

Slični tekstovi

Euphorbia milli ima sukulentnu stabljiku prekrivenu sitnim dlačicama, a u razmacima od 3 do 4 cm izrasta trnje. Listovi svetlozelene boje sa vrlo kratkom peteljkom rastu duž trnovite, debele, mesnate stabljike.

Euphorbia milli cveta u toku cele godine, ali najčešće od ranog proleća pa do kasnog leta. Cvetovi su u stvari brakteje, koje su u izvornom obliku crvene boje, a odgajanjem su dobijeni i cvetovi ružičaste, žute i bele boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Frapantno: Četvrtina ispitane dece nikad nije probala jabuku u ovoj bogatoj zemlji?

Read Next

Ovaj napitak će vam pomoći da lakše zaspite