Teoharis sa poslaničkom Grupom prijateljstva sa Grčkom

Veroljub Arsić je ukazao na razvijene i sadržajne bilateralne odnose koji su naročito podignuti na viši nivo 2019. godine, kada je u Atini potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva između dve zemlje.

Zahvalio je rukovodstvu Grčke na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, a posebno u nastojanjima Prištine da obezbedi članstvo u međunarodnim organizacijama.

Arsić je naglasio da je parlamentarna saradnja razvijena, dinamična i kontinuirana, te se osvrnuo na uspešno održavanje prvog sastanka Komisije za saradnju parlamenta Grčke i Narodne skupštine, u Solunu 29. i 30. novembra 2018. godine.

Kada je reč o evropskim integracijama, Arsić je zahvalio na podršci Grčke koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU.

Arsić je pozdravio potpisivanje zajedničke izjave između dva ministarstva o saradnji u pogledu prevladavanja situacije izazvane pandemijom.

Podsetio je da je Srbija u Evropi druga zemlja po broju vakcinisanih građana i da je jedina država koja može da bira između četiri proizvođača vakcine.

Teoharis se složio sa Arsićem da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, bratski i prijateljski, i izrazio zahvalnost na neprekidnom radu i trudu rukovodstva Srbije u cilju razvijanja dobrih odnosa dve zemlje.

Rekao je da će za putovanje u Grčku iz Srbije biti prihvaćene sve vakcine protiv kovida 19, kao i da će se priznavati pi-si-ar i antigenski testovi.

Dodao je da za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, a koja nisu vakcinisana, biti potrebni negativni testovi.

Istakao je da će u Grčkoj turistička sezona početi 14. maja i izrazio očekivanje da će za putnike iz Srbije tada biti otvoreni i svi granični prelazi.

Teoharis je naveo da su turisti iz Srbije dobrodošli u Grčku i izrazio nadu da će se epidemiološka situacija smiriti i da će dve zemlje nastaviti da razvijaju saradnju u oblasti turizma.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Jednom znaku velika ljubav kuca na vrata!

Read Next

Nedimović pozvao poslanike da podrže odlaganje popisa