Tenzije u Lamanšu, britanski brod patrolira oko ostrva Džerzi

Britanska vlada saopštila je da šalje dva broda Kraljevske mornarice da nadzire situaciju, a rano jutros u blizinu Džerzija stigao je patrolni brod “Severn”.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će kasnije u vode oko Džerzija stići i brod “Tamar”.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra “kraljevskim posedom”, odnosno “teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo”.

To takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema, odnosno da su imali pravo na ribolov i pre Bregzita, prenosi Bi- Bi-Si.

Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.

Britanski premijer Boris Džonson sinoć je izrazio “snažnu podršku” Džerziju, najvećem ostrvu u Lamanšu, koje se nalazi 22 kilometra od obale Francuske.

On je ocenio da bu bilo kakva blokada bila “potpuno neopravdana”.

Džonson je prethodno razgovarao s premijerom Džerzija Džonom le Fondreom i ministrom spoljnih poslova Ijanom Gorstom, nakon čega ja naglasio “hitnu potrebu za deeskalaciju tenzija”.

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da “nove tehničke mere” za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno “ništave”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Američki izviđački avion ponovo podigao ruskog lovca

Read Next

Oslobođeno 27 učenika otetih u severnoj Nigeriji