Tanaskovićeva: Država ne duguje poljoprivrednicima, ali će im isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara

Što se tiče isplate subvencija, Jelena Tanasković pojašnjava da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu, jer kako je naglasila ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje a da nije dobio novac.

“Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini”, precizirala je Tanaskovićeva.

Potvrđuje da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 posto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja.  Sredstva su, ističe obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

“Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva”, precizirala je ministarka.

Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

Koje su pogodnosti e-Agrara 

Za prvih deset dana je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-Agraru.

“Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj. Jako sam srećna što sve ide ovakvim tempom”, rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom. Uz ličnu kartu, za nekoliko minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

“Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-Agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo”, ističe Tanaskovićeva.  

Ukazuje da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima i da sa e-Agrarom toga neće biti. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Olimpija se pojačala pred duel sa Zvezdom – potpisao Šabaz Nejpir

Read Next

TARA NA SILIKONE POTROŠILA 200.000 €, A LICE JOJ SE RASPADA: Medicinska sestra želela da bude BARBIKA, pa postala RUGOBA