Talačka kriza u hotelu “Hajat” u Mogadišu trajala 30 sati – više od 20 mrtvih i 100 povređenih

Elitne oružane snage Somalije borile su se sa militantima povezanim sa Al Kaidom 30 sati, nakon što su oni upali u hotel “Hajat” pucajući i izazvavši eksplozije.

Ministar zdravlja Ali Hadži saopštio je da je zasad potvrđena smrt 21 osobe, a 117 je povređenih.

“Moguće je da je bilo tela koja nisu prevezena u bolnicu, već su sahranjena od strane porodica. Broj mrtvih i ranjenih zasnovan je na podacima iz bolnica”, naveo je ministar.

Odgovornost za napad preuzeo je El Šabab, lokalni ogranak Al Kaide koji više od decenije pokušava da sruši somalsku vladu. Oni žele da uspostave sopstvenu vlast, zasnovanu na strogoj interpretaciji islamskog zakona.

Napad na “Hajat”, hotel koji je popularan među poslanicima i drugim vladinim zvaničnicima, je prvi veliki incident od dolaska na vlast predsednika Hasana Šeika Mahmuda u maju ove godine.

Napadači su pucali na civile koji su pokušavali da pobegnu iz hotela nakon što su militanti eksplozijom razneli kapiju. Najmanje 10 pripadnika obezbeđenja je ubijeno pomoću granata i vatrenog oružja.

Očevidac o momentu upada

Jedan od preživelih Aden Ali, rekao je Rojtersu da je pio čaj u hotelu kada je čuo prvu eksploziju. Potrčao je ka zidinama hotela sa drugima kada su militanti počeli da pucaju na njih.

“Mnogo nas je trčalo, više od 12. Kada sam pobegao iz hotela mogao sam da vidim nas osmoro. Možda su ostali ubijeni u pucnjavi”, rekao je Ali.

Druga grupa ljudi počela je da beži na sprat gde su ih ubili militanti koji su razneli stepenište, kako bi sprečili bekstvo. 

Snage bezbednosti uspele su da oslobode neke od gostiju koji su se zaključali u svojim sobama.

Oslobođeno je 106 osoba, uključujući žene i decu, a nema podataka o broju napadača.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva Jandrokoviću: Tražimo pravdu za pobijenu decu

Read Next

“Delfini” izgubili od Hrvatske