Taksista 17 godina bio u Gvantanamu – mislili su da je neko drugi

Taksista iz Karačija Ahmed Rabani je pre 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom, a zbog navodnih kontakata sa Al Kaidom. Nakon toga bio je prebačen najpre u Kabul, a zatim u Gvantanamo.

Njegov advokat Klajv Staford Smit rekao je da je Ahmed Rabani greškom uhapšen, jer su mislili da je on Hasan Gul, kriminalac sa poternice.

U izveštajima Senata, navodi se da je Rabani bio podvrgnut mučenju godinu i po dana. Navodi se i da su iz Gvantanama preporučili da se pokrene proces protiv njega, ali do toga nije došlo. 

U jednom tekstu u američkim medijima, Rabani je naveo da su ga pakistanske vlasti uhapsile i prodale američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Rekao je tada i da su ga u Kabulu držali na mračnom mestu, gde su mu ruke danima bile okovane iznad glave.

Na slobodu se puštaju i Asadulah Haron Gul, Sajfulah Parača i Abdul Latif Naser. 

Ovo je samo jedna od brojnih grešaka Sjedinjenih Država u lovu na radikalne islamiste posle terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra.

Sličnu sudbinu Rabanijevoj doživeo je i Kalid el Masri – CIA je pogrešno identifikovala ovog nemačkog državljanina libanskog porekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija – 76 godina širenja vrednosti koje nemaju rok trajanja

Read Next

Maks Ferštapen najbrži u Teksasu