Tadžikistan i Kirgistan dogovorili primirje

“Na inicijativu Kirgiske Republike, vođeni su pregovori između ministara spoljnih poslova dve države, a strane su naglasile potrebu da se ovaj sukob reši diplomatskim i političkim sredstvima”, rekao je za Tas portparol Ministarstva.

Tadžikistanska strana naglasila je da poštuje prekid vatre, a Ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana saopštilo je posle pregovora da su se strane dogovorile da u potpunosti poštuju primirje i sprovedu povlačenje snaga na njihove prethodne položaje, kao i da se uvedu zajedničke patrole u pograničnom regionu.

Istovremeno dogodio se susret dva premijera, kirgistanski šef vlade Ulukbek Maripov i njegov tadžikistanski kolega Kohir Rasulzoda imali su neplanirani sastanak danas, tokom kojeg su izrazili punu spremnost za brzo rešavanje sukoba pregovorima, saopštila je vlada Kirgistana.

U sredu je najmanje 14 ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice.

Sukobi su izbili na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe smeštene na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

U Španiji uhapšeni islamisti, pretili napadom na Francusku

Read Next

Vesti – Kipar – zeleno svetlo za vakcinisane iz 65 država – Travel Magazine