Tabaković: Rejting Srbije dokaz da su spremno dočekani izazovi

“Privredni rast i stabilnost koju je Srbija izgradila u prethodnom periodu garantuju da ćemo i aktuelnu krizu prebroditi s najmanjim mogućim posledicama”, ocenila je Jorgovanka Tabaković.

Ona je navela da “relativna stabilnost deviznog kursa, koju smo sačuvali i u najizazovnijim vremenima, relativno visoke stope privrednog rasta, koje beležimo uprkos svim globalnim izazovima, i održiv rast izvoza, koji se ostvaruje i u ovoj godini, upućuju na to da je Srbija odavno zaslužila investicioni nivo kreditnog rejtinga, koji očekujemo da će biti dostignut sa smirivanjem geopolitičkih tenzija”.

“Odluka agencije Fič Rejtings da zadrži krediti rejting Srbije na korak do investicionog, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini, još jedna je potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine”, saopštila je guverner Narodne banke Srbije.

Prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija “Fič Rejtings” zadržala je rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog rejtinga.

Istovremeno, agencija je zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Real pregazio Seltu u Vigu

Read Next

NAJTRAŽENIJA FRIZURA 2022. GODINE: Ona je zaštitni znak Pamele Anderson, pravi se lako, stoji svakom obliku licu