Tabaković: Nećemo dozvoliti da tužbe utiču na finansijsku stabilnost

Tabaković je ovo izjavila na skupu povodom predstavljanja nove elektronske usluge “Moji podaci za banku”, a odgovarajući na pitanja novinara o stavu NBS prema tužbama klijenata protiv banaka zbog naplaćivanja troškova kredita.

Ona je poručila da NBS nema nameru da ulazi u polemiku sa onima koji uvek nađu način da imaju neki profitabilan posao i da joj je teško da se uzdrži i da govori o “lobiju koji uvek traži neki izvor prihoda”.

Dodala je da smatra da su Srbiju na mapu najinteresantnijih zemalja za investiranje u svetu doveli upravo pravna sigurnost i poslovni ambijent koji obećava dug ostanak i trajanje na ovom tržištu.

Zapitala je kako to da se zakoni koji su važili od 2000. do danas odjednom dovode u pitanje i kako se to navodno štite građani ako neki advokati čak i od NBS traže ugovore o kreditu da bi mogli da tuže na osnovu njih.

“Zašto se stvara odijum prema bankama u Srbiji? To treba pitati one koji ga stvaraju, a ostaje nam da vidimo hoće li banke biti zainteresovane da šire ulaganja i jačaju delatnost ovde ili da i one koje to nikada nisu radile iznose dobit iz zemlje”, rekla je Tabaković.

Poručila da se lako može zaključiti kako na hajku protiv bankarskog i finansijskog sektora, a preko toga i ulagača, gledaju rejting agencije.

“Cilj jeste da se investicioni rejting nadomak koga smo bili, a da nije bilo pandemije već bismo ga imali, unizi time što će problem naknada koje važe 20 godina unazad samo u Srbiji biti problem”, navela je Tabaković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Vučić u Kladovu obišao puteve i postrojenja HE “Đerdap”

Read Next

5 NAČINA DA POVEĆATE PROIZVODNJU HORMONA RASTA U TELU I SPREČITE RANO STARENJE: Tajna je u ovome!