Svima se ovo dešavalo: Zašto imamo nesanicu kad se zaljubimo?

Ako ste „taze“ zaljubljeni, onda vas ovih dana možda muči nesanica, jer u fazi omamljenosti, koja je karakteristična za početak veze, organizam je uzbuđen i otuda osoba ne uspeva da zaspi tako lako.

Etli An Vejr, autorka knjige „Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge“ objašnjava da je nauka dokazala da zaljubljenost utiče na naš mozak na isti način kao i droga.

– Zaljubljena osoba često noćima ne spava, a znamo koliko je san važan za zdravlje – navodi Vejrova. – U takvim okolnostima iscrpljenost se taloži kao kamenčići koje na početku ne osećamo kao teret, ali kada se pretvore u stenu, onda nam postaje teško da se sa njom izborimo.

Kako nesanica značajno umanjuje moć koncentracije, a u fazi zaljubljenosti smo opsesivno fokusirani isključivo na partnera, teško nam je da obavljamo redovne aktivnosti, iako smo na početku bili poletni.

Studija tokom koje je skeniran mozak 75 zaljubljenih osoba, otkrila je da oni često osećaju bol u grudima, što je prouzrokovano pojačanom aktivnošću u delu korteksa povezanim sa osećajem straha. Većina ispitanika je imala i laganu nervozu u želucu, sličnu onoj koja je prisutna pre ispita, intervjua za posao ili javnog nastupa.

Slični tekstovi

To je samo jedan od pokazatelja šta zaljubljenost radi, ali u ovom slučaju, na sreću, ta faza ne traje predugo, pa posledice ne moraju da budu toliko pogubne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

NEKO JE IZ KREVETA UKRAO MEDI MAKAN: Nakon 14 godina, policija tvrdi da zna ko je to uradio! Evo kako se sve to desilo!

Read Next

Vaša bašta biće kao iz snova: Ovo cveće treba odmah da zasadite