SVI SE PITAJU ZAŠTO SU ČARLSU CRVENI I OTEČENI PRSTI? Doktor otkriva sve o zdravstvenom stanju novog kralja

Tužna vest pogodila je Veliku Britaniju – obožavana kraljica Elizabeta IIkoja je nosila krunu britanske monarhije punih 70 godina, preminula je u 96. godini. Specijalna operacija Londonski most, ili skraćeno Most, koja sadrži detaljan plan o tome šta treba da se radi kada monarh premine, već je počela, a za Elizabetinog naslednika proglašen je njen sin Čarls.

Princ Čarls

Princ Čarls je imenovan je za novog kralja Velike Britanije, a sve oči su uprte u nekadašnjeg princa od Velsa, titula koja će najverovatnije pripasti njegovom sinu Vilijamu, i njegovu suprugu Kamilu, piše Mondo.rs.

Stručnjaci iz svih oblasti bacili su se na analize, tumače kako će izgledati poredak sada u kraljevskoj porodici, pretresa se kraljičin odnos sa rodbinom i, naravno, omiljenim unukom princom Harijem i njegovom suprugom Megan, a lekari su dali i svoje mišljenje o zdravstvenom stanju ne samo Elitabete pred njenu smrt, već i njenog naslednika.

Princ Čarls

Ono što su svi uočili to je da je novi kralj ima upadljivo otečene prste, o čemu bruje mreže bukvalno od sinpoć. Otkud ovoliko interesovanje za izgled prstiju nekadašnjeg princa od Velsa – objašnjenje je logično! Monarhija mora da bude upoznata sa zdravstvenim stanjem svog kralja…

Nakon što je Internet eksplodirao od spekulacija o crvenim i natečenim prstima kralja Čarlsa III, oglasio se dr Geret Naj, viši predavač na Univerzitetu u Česteru, i dao svoje mišljenje o njegovom zdravlju.

Dr Naj kaže da iako mnoga stanja mogu da dovedu do otečenih prstiju, postoje neka za koja se može reći da imaju veću verovatnoću da budu uzrok. Jedno od njih je edem usled zadržavanja tečnosti. Doktor je rekao:

“Edem je stanje u kome telo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja. To je uobičajeno stanje i uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je sposobnost kontrole tečnosti ograničena”, dodao je i otkrio kako najlakše proveriti da li je zadržavanje tečnosti uzrok. Jednostavno treba da pritisnete prstima otečeno područje, držite 15-ak sekundi, pa pustite. Ukoliko se koža ne vrati u prvobitni položaj, odnosno “udubljenje” ostane, onda je reč o zadržavanju tečnosti.

Princ Čarls

Drugi uzrok bi mogao da bude artritis.

“Artritis je još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često pogađa zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i, iako lekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane.”

Postoje i neki manje uobičajeni uzroci.

“Neuobičajeni uzroci mogu da uključuju ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, a takođe se dešava da lekovi za povišeni pritisak imaju nuspojave kao što je oticanje zglobova.”

Ali, uprkos ovim potencijanim uzrocima, dr Naj kaže da ne postoji realan razlog za zbrinutost za zdravlje kralja Čarlsa.

“Sigurno nema razloga za brigu za zdravstveno stanje kralja, otečeni prsti su najverovatnije znak njegovih godina.”

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Italija osvojila SP u odbojci, Poljska pala pred svojom publikom u finalu

Read Next

NEDELJNI HOROSKOP OD 12. DO 18. SEPTEMBRA: Device će voditi tešku borbu, a NJIMA stiže iznenadni priliv NOVCA