SVETSKIM MEDIJIMA ODJEKNULA JE VEST O NEEFIKASNOSTI SINOFARM VAKCINE: Evo šta je zapravo istina!

Da li su kineski zvaničnici zaista priznali da su njihove vakcine “neefikasne”, kako su preneli mnogi svetski mediji, i da li bi to trebalo da zabrine više od milion građana Srbije koji su primili jednu ili obe doze “Sinofarma”?

Odgovor na ova dva pitanja ukratko glasi: ne i – ne!

Opširniji odgovor na ova pitanja pokazuje i koliko je bitno pažljivo i precizno prenositi informacije o vakcinama, odnosno koliko se đavo krije u detaljima, odnosno u ovom slučaju u prevodu.

Šta je zapravo rekao Fu Gao?

To je za “South China Morning Post” potvrdio i Lina Tao, kineski ekspert za vakcine. On je objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput “Fajzerove”.

I zaista – nije tajna da “Sinofarm”, koji je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod “Fajzerove” vakcine ta brojka penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

– Novi antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva – kaže Tao.

Milanko Šekler
[embedded content]

Da je “Sinofarm” vakcina zaista zadovoljavajuće efikasna najbolje pokazuju nove brojke koje dokazuju da broj novozaraženih opada.

Kako je za “Blic” rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Lina Tao, kineski ekspert za vakcine, kaže da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama. Jedna od opcija bi bila da osobe koje su primile dve doze, na primer “Sinofarma””, u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

sinorfarm vakcine, vakcine protiv korona virusa

– Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke “savršene vakcine” – rekao je Tao.

Od kineskih vakcina, “Sinofarm” je najefikasniji

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra “Sinofarmova”, a najmanje efikasnom “Sinovakova”.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DIJETA PREMA KRVNIM GRUPAMA U KOJU SE KUNE I ELIZABET HARLI: Zahvaljujući ovom planu ishrane je tako vitka! (JELOVNIK)

Read Next

ZDRAV NAPITAK KOJI SMANJUJE ŽEĐ VIŠE NEGO 3 ČAŠE VODE: Svako jutro za energiju i snagu