Svetska banka povećala prognozu privrednog rasta Srbije na pet odsto

Ova međunarodna finansijska institucija je takođe poboljšala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

U prethodnom, januarskom izveštaju, Svetska banka je predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto, i rast od 3,4 procenta u 2022.

Srpska ekonomija je u 2020. zabeležila malu recesiju od minus 1,0 odsto zahvaljujući značajnom programu fiskalnih podsticaja od oko 13 procenata BDP-a, navodi se u izveštaju uz konstataciju da je taj rezultat znatno bolji nego što je Svetska banka predviđala (pad od 3,0 %)

U dokumentu se dodaje da je fiskalna podrška države privredi i građanima rezultirala time da nije došlo do znatnijeg povećanja stope siromaštva, koje se procenjuje blizu nivoa iz 2019.

Svetska banka napominje da i dalje postoje negativni rizici, koji se pre svega odnose na neizvesnosti u eksternom okruženju, ali ističe da je Vlada Srbije već najavila novi program fiskalnih podsticaja vredan oko 5,1 odsto BDP-a, kako bi podstakla ekonomski rast u ovoj godini.

U srednjoročnom periodu, ovaj međunarodni kreditor, očekuje rast Srbije od oko 4,0 procenta. Smatra da će rast biti vođen potrošnjom, a da će se investicije oporavljati nešto sporije, što bi moglo da utiče i na usporavanje rasta zaposlenosti i zarada.

Ova srednjoročna perspektiva presudno zavisi od međunarodnih kretanja, uključujući kontrolu nad razvojem epidemije kovid 19, zatim od brzine strukturnih reformi i političkih prilika, ocenjuje Svetska banka.

Neposredan fokus države treba da bude na merama za poboljšanje poslovnog okruženja i upravljanja, kako bi se smanjili troškovi poslovanja, obezbedila sigurnost, kao i na naporima za poboljšanje kvaliteta infrastrukture, zaključuje se u izveštaju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Radonjić: Odlična utakmica sa mnogo želje i energije

Read Next

Pregovori sa Džangom, auto-put Preljina – Požega do Božića