Svetska banka odobrila Srbiji zajam za efikasniji javni sektor i zeleni oporavak

Kako se navodi u saopštenju, kroz Zajam za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak, koji je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke, obezbediće se 82,6 miliona evra za osnaživanje ovih reformskih planova i ubrzanje oporavka Srbije od posledica pandemije kovida 19.

“Budžetska podrška Republici Srbiji predstavlja značajan deo rada Grupe Svetske banke u ovoj zemlji i blisko je povezana sa aktivnostima smanjivanja siromaštva i podsticanja zajedničkog napretka, sa snažnim fokusom na ekološku održivost i reagovanje na klimatske promene”, izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Dodao je da su reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka od velikog značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju, kroz dvostruki pristup, Republika Srbija će dobiti pomoć za unapređenje efikasnosti javnog sektora i pokretanje zelenog oporavka, i to u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), koja svojom dodatnom finansijskom podrškom Vladi Srbije pomaže aspekte inicijative usmerene na zeleni oporavak.

Očekuje se da će efikasnost javnog sektora biti unapređena kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, unapređenje mehanizama zapošljavanja u javnom sektoru, efikasnije upravljanje programima socijalne zaštite, bolju kontrolu državne pomoći i izgradnju predvidljivijeg pravnog okvira za devizno poslovanje.

Zeleni oporavak će, dodaje se, biti usmeren i na smanjenje zagađenja vazduha i stvaranje zakonskog okvira za izradu klimatskih politika, od čega bi korist trebalo da imaju građani iz svih segmenata stanovništva.

“Za nas ova aktivnost označava tek početak značajne i sveobuhvatne podrške Srbiji na polju
zelenog oporavka. Već sarađujemo i sa drugim razvojnim partnerima na pripremi programa
reformi za narednih nekoliko godina u cilju ostvarivanja zelenijeg, otpornijeg i inkluzivnijeg rasta”, zaključio je Ndegva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Šta brine živinare, farma u Kruščiću otišla korak dalje

Read Next

“Er Srbija” ponovo leti za RiM i Milano