Sve više hrane iz Srbije na policama u Rusiji, od jula se očekuje još veća razmena

Deluje čudno s obzirom na veličinu država, ali Srbija u Rusiji prodaje više hrane nego što iz nje uvozi. Prošle godine ta razlika bila je 250 miliona dolara. I dok se srpske kompanije već dugo bore da izađu na veliko tržište Rusije, sada i Srbija njima postaje interesantna.

Za tri dana agroindustrijskog foruma u Beogradu planirano je više od 200 sastanaka srpskih i ruskih privrednika.

Ekatarina Korčagina, direktor kompanije “Sladoneš” kaže da dugo razmišljaju o novim tržištima na tlu Evrope.

“Videli smo da u trgovinama imate mnogo konditorskih proizvoda koji su slični onome što mi radimo. Ipak, imamo proizvode za koje mislimo da ih kod vas nema. Reč je o vaflima i keksima crne boje. Takođe, imamo i jedan specifičan proizvod namenjen potrošačima koji kupuju ekološku hranu”, navodi Korčagina.

Anton Krasiljnjikov iz “Rusagra” kaže da proizvode suncokretovo ulje, maslac i majonez, koji izvoze u više od 40 zemalja, i da žele da uđu na srpsko tržište.

“Sada nam je lakše, jer su ukinuti porezi između dve zemlje, pa su cene prihvatljive različitim kategorijama potrošača. U narednih šest meseci naši proizvodi će se pojaviti u srpskim trgovinama. Pričali smo sa velikim proizvođačima ulja u Srbiji koji žele da otkupe naše sirovine i da od njih proizvode ulje”, ističe Krasiljnjikov.

Rusi kažu da su ih sankcije Evropske unije ojačale

Na iznenađenje mnogih, Rusi kažu da su ih sankcije Evropske unije ojačale.

Sergej Levin, zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije objašnjava da su zbog sankcija EU promenili poljoprivredu, koja je porasla i osnažila se.

“Dugo godina smo bili zavisni od uvoza različitih prehrambenih namirnica. Uvozili smo meso, a nismo ga proizvodili. Sada smo u potpunosti zasitili domaće tržište, i čak smo postali i izvoznici govedine, svinjskog i živinskog mesa”, naglašava Levin.

Povećava se broj firmi koje mogu da izvoze u Rusiju

Poslednjih meseci povećava se broj firmi iz Srbije koje mogu da izvoze u Rusiju.

Andrej Beslać, generalni direktor “Mlekoprodukta” kaže da, pošto se radi o proizvodima životinjskog porekla, postoje standardi koji moraju da se dostignu i koje Rusija zahteva.

“Nama je trebalo oko godinu dana i nekoliko miliona evra investicije i saradnja sa ministarstvom i Upravom za veterinu da dostignemo taj nivo. Da unapredimo procese da bi nam omogućili da izvozimo naše proizvode na rusko tržište”, navodi Beslać.

Sporazum sa Evroazijskom unijom otvara veliko tržište

Od jula na snagu stupa sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom, koji će našim prozvođačima otvoriti tržište sa oko 200 miliona potrošača.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede ističe da hrana postaje dominantna tema na globalnom tržištu i da svi traže kvalitetnu hranu.

“Mi smo ovladali tehnologijama u sektoru voća, povrća, mesnih prerađevina, ulja… Ja tu ne vidim problem. Važno je da se naše kompanije dobro predstave. I najvažnije je obezbediti količine”, smatra Nedimović.

“Biće uhapšen svako ko pokuša da zloupotrebi sporazum” 

Upozorava da biti uhapšen svako ko pokuša da zloupotrebi sporazum. “To je naša obaveza, jer ovakvi sporazumi, kad imate bescarinski tretman za 99 odsto roba, to moramo da čuvamo po svaku cenu”, naglašava ministar.

Narednih dana planiran je sastanak ministara poljoprivrede Srbije i Rusije. Naša strana očekuje da još tri kompanije dobiju dozvole za izvoz voća, a u proceduri je i odobrenje za izvoz voćnih rakija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Ugovor sa Evropskom investicionom bankom za podršku malim i srednjim preduzećima

Read Next

Obveznice Srbije uključene u Džej-Pi Morgan indeks