SVE CAKE O VITAMINIMA KOJE MORATE ZNATI: Evo kada je najbolje vreme za uzimanje suplemenata i šta ako zaboravite popiti!

Znate li da je doba dana u koje uzimate vitamine podjednako važno kao i koje konkretno vitamine i minerale konzumirate?

I da je u mnogim slučajevima isto toliko bitno i sa čime ćete popiti suplemente jer određena hrana ili piće mogu da pojačaju apsorpciju korisnih sastojaka, ili da potpuno neutrališu pozitivno delovanje?

Dr Sara Bruer za “Dejli mejl” otkrila je korisne cake koje pomažu da izvučete najbolje iz vitaminskih dodataka koje uzimate. Međutim, ali i najčešće greške koje ljudi prave kad piju multivitaminske preparate.

Kako da maksimalno iskoristite suplemente?

Cirkulacija kalcijuma kroz telo takođe je pojačana tokom noći, pa se zbog toga preporučije da se i tablete kalcijuma uzimaju uveče. Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i mišićne funkcije, tako da će suplementi imati najbolji efekat ako ih uzimate kasnije u toku dana.

kalcijum

Isto važi i za suplemente koji sadrže riblje ulje, koji pomažu smanjenju zapaljenskih procesa u telu, i od njih ćete najviše koristi imati ako iz uzimate u večernjim satima.

Uzimajte ih nakon obroka:Većinu suplemenata najbolje je piti nakon obroka, i to iz dva razloga. Prvo, ako ih popijete na prazan stomak, može da vam bude muka, a drugo, nutrijenti iz hrane će (u najvećem broju slučajeva) olakšati apsorpciju onih iz tableta koje pijete.

Gvožđe je jedan od izuzetaka

gvožđe

Ovo se naročito odnosi na vitamine rastvorljive u mastima (one koje telo može da apsorbuje samo uz masti). Zbog toga je najbolje da te vitamine/suplemente – vitamine A, D, E, K, riblje ulje, koenzim Q10 – uzimate sa nekim namirnicama koje sarže masnoće, kao što su na primer mlečni proizvodi.

Ako je od poslednjeg obroka prošlo duže od 30 minuta, pričekajte da nešto prezalogajite pre nego što uzmete vitamine, ali to može biti i nekoliko zalogaja hrane, ili čaša sveže ceđenog soka.

Suplemente uvek uzimajte sa vodom ili sokom od pomorandže. Gvožđe se, konkretno, mnogo bolje apsorbuje ako ga uzimate sa sokom od pomorandže, koji je bogat vitaminom C. S druge strane, nikad ih nemojte uzimati uz čaj, kafu ili sok od grejpfruta.

Tanini iz kafe i čaja mogu da onemoguće apsorpciju određenih minerala, a ako uzimate probiotike, imajte u vidu da će topli napici uništiti žive probiotske kulture, tako da od njih nećete imati nikakve koristi.

Takođe, lekove i suplemente nikad ne bi trebalo da pijete sa sokom od grejpfruta jer on sadrži određene sastojke koji mogu da oslabe dejstvo medikamenata.

Ako zaboravite da popijete vitamine, nemojte piti duplu dozu

Ove suplemente je najbolje uzimati ujutru, posle doručka:

 • Kompleks vitamina B – za energiju
 • Koenzim Q10– za energiju
 • Probiotici – ako ih uzmete ujutru uz prvi obrok, oni će uz hranu koju ste pojeli proći kroz ceo digestivni trakt
 • Gvožđe– na ovaj način će imati najmanje neželjenih efekata (mučnina i konstipacija), a najbolje je da ga popijete uz sveže ceđen sok od pomorandže. Određeni suplementi koji sadrže gvožđe najbolji efekat imaju ako ih uzimate na prazan stomak, pa pročitajte šta piše u uputstvu.

Ove suplemente je najbolje uzimati uveče:

 • Riblje ulje
 • Multivitamini
 • Kalcijum
 • Vitamin D – najefikasniji je kad ga uzimate uz obilan obrok, pošto je rastvorljiv u mastima.
vitamin d

Ove suplemente možete uzimati u bilo koje doba dana:

 • Glukozamin/hondroitin (za zdravlje zglobova)
 • Vitamin C
 • Magnezijum – studije su pokazale da magnezijum pomaže da se opustimo, tako da možete da ga uzmete uveče, da biste lakše zaspali. Ali, ako patite od zatvora, recimo, bolje je da ga uzmete u toku dana jer će opustiti i mišiće digestivnog trakta što može da otkloni konstipaciju.

Ako uzimate velike doze, rasporedite ih tokom dana

Kad je reč o vitaminu C, možete da pokušate i sa preparatima koji se postepeno oslobađaju tokom dana, tako da se preporučena dnevna doza pravilno rasporedi tokom 24 sata.

Ali, ako vam je lakše da ih uzmete odjednom, i to je ok. Bolje je da popijete suplemente koji su vam potrebni, generalno, nego da ih ne uzmete uopšte.

Da li su vam uopšte potrebni suplementi?

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

SAVRŠENA, ROMATIČNA LETNJA FRIZURA U TRI POTEZA: Zaboravićete šta znači odlazak kod frizera!(VIDEO)

Read Next

8 GENIJALNIH NAČINA DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA: Čist blagoslov prirode koji nikako ne smete baciti!