SVAKI ČOVEK IMA SVOG ANĐELA ČUVARA: Da li znate ko su heruvimi – nebeska bića koja donose darove mudrosti

I vi imate svog anđela čuvara, ali da li ste znali ko su heruvimi – za njih se peva posebna pesma!

Izvor: Shuttesrtock

Veruje se da svaka osoba ima svoganđelačuvara koji ga štiti, pomaže mu, kojem se moli, sa njim se povezuje i on ga prati od početka do kraja života. Heruvimi predstavljaju viši čin anđela, na hijerarhiji odmah ispod serafima, a prema verovanju oni su najbliži Bogu.

Prema zapisima Heruvimi su anđelska bića koja čuvaju pristup drveta života u Raju, a imaju posben moći i sposobnosti za izvšavanje božanske misije. Simbolizuju božansku svetlost i lepotu, a označavaju i obilje znanja i mudrosti. Njihova misija je da drugim nebeskim bićima saopštavaju znanja koja su dobila od Boga na dar. 

Pročitajte još

Heruvimi su ispunjeni istinama, prosvećuju druge i usavršavaju, a slikovito su prikazana kao bića sa ljudskim likom i više krila. U čast ovih anđela pravoslavni vernici pevaju Heruvimsku pesmu u kojoj se pominje kako ljudi treba da postanu uzvišeni, čisti i približeni božanskoj mudrosti kao anđeli.

Reči Heruvismke pesme:

Mi koji Heruvime tajanstveno izobražavamo /I Životvornoj Trojici Trisvetu pesmu pevamo, /Svaku sad životnu brigu ostavimo. / Svaku sada životnu brigu ostavimo. Amin.

Kao oni koji će primiti Cara svih, / Anđeoskim silama nevidljivo praćenog.

Jedan od najlepših delova ove pesme jeste “ostavljanje životnih briga” i približavaje onom, duhovnom, uzvišenom, božanskom miru. 

Izabrano za vas…

Izvor: Sensa

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

LEGENDARNA IZJAVA AL PAĆINA: Kad vas neko izda, ovako mu odgovorite!

Read Next

ZA SAMO 10 SATI NAPRAVIO SAVRŠEN LETNJIKOVAC: Pogledajte kako i od čega! (VIDEO, KORAK PO KORAK)