SUTRA SU BELE POKLADE, POSLEDNJA NEDELJA PRED VASKRIŠNJI POST: Da bi se duša OČISTILA OD GREHA, običaj je da uradite OVO

Pravoslavni vernici 26. februara 2023.godine obeležavaju Bele ili Velike poklade. Ovaj praznik označava poslednji dan pred početak Vaskršnjeg posta.

Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Crkva, Vera, Molitva, Žena
foto: Shutterstock

Glavni običaj ovog dana jeste veliko slavlje, širenje radosti, muzika i pesma. To je dan šale, smeha, plesa i igri. Nekada su kolone dece išli ulicama i selima, šalili se, pevali i smejali – verovalo se da to odbija negativnu energiju.

Bele poklade su dobile naziv po beloj hrani koja se tog dana služi na trpezi. Jede se bela hrana, sir, jaja i mlečni proizvodi. To je poslednja nedelja pred Veliki post u kome se vernici uzdržavaju od hrane, pića i loših misli.

Crkva, Vera, Molitva, Žena
foto: Shutterstock

Jedna od starijih običaja jeste da su deca maskirana odlazila od kuće do kuće i tražila jaja, a onda bi ih odrasli darivali slatkišima, čokoladama, bombonama. Maskirane povorke se daruju, plešu i simbolizuju radost.

Smatra se da za Bele ili Velike poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila, i da bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

PROLEĆNA BRZA DIJETA SA KOJOM SE ZA 3 DANA GUBI I DO 3 KILOGRAMA: Plan obroka po danima

Read Next

Recept za omiljeni jugoslovenski kolač: Brza poslastica za manje od 300 dinara