Supermarketi nemaju prozore, a evo i zašto!

Svakodnevno posećujemo supermarkete, ali malo ko zaista razmišlja o sporednim stvarima, kao što su: zašto supermarketi nemaju prozore?! Zapravo, to su neke stvari koje uzimamo „zdravo za gotovo“ i o njima ne razmišljamo baš puno.

I, da, svi oni imaju vanjske izloge, ali prozore kao prozore, ne. Čak i ako ih imaju, oni su zatamnjeni i na njih su postavljene reklame. Za ovu neobičnu pojavu postoji nekoliko razloga i svaki od njih je praktičan.

Naime, prvi i osnovni razlog jeste da kupac ostane fokusiran na kupovinu, a ne da mu vremenske prilike ili vanjska dešavanja ometaju pažnju. Kada uđete u supermarket, posvećeni ste samo kupovini, ništa drugo vas ne interesuje. I to je upravo ono što trgovci i žele od vas: da se fokusirate na kupovinu.

Stručnjaci za kupovinu, koji proučavaju ponašanje i psihologiju kupaca kažu da trgovci žele upravo ovo: slobodno vi lagano, ima se vremena, obavite sve sa spiska i iz ponuđenog šarenila dodajte još, probajte nešto novo, potrošite novac… sat je stao – samo za vas.

Takođe, držanje dnevne svetlosti van prodavnica pomaže da se duže očuvaju namirnice i proizvodi, kao i da etikete i ambalaže ne izblede. Zato na kioscima, gde je prostor manji, izbegavamo izbledele čokolade ili kutije keksa, jer deluju kao da je rok prošao i da stoje tu ko zna od kad.

Slični tekstovi

I, na kraju, prostor bez prozora štedi na energiji, jer se daleko manje troši na klimatizaciju prostora, s obzirom da se zna da temperaturni uslovi u supermarketima moraju biti isti u svakom delu objekta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

MUDROSTI PATRIJARHA PAVLA: “Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima – Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela”

Read Next

Lideri Zapadnog Balkana u Beogradu o obnovljivim izvorima energije