STRAH OD IGLE I KAKO GA PREVAZIĆI: Najvažniji saveti!

Ništa vam nije strano i hrabra ste osoba, ali kad pomislite na ubod iglom, odmah vam se zavrti u glavi i zamrači pred očima?

Upotreba igle u najrazličitije svrhe svakodnevna je rutina praktično svih grana medicine. Najrazličitiji dijagnostički i terapijski postupci su neizvodljivi bez osiguravanja venskog puta u najčešćem slučaju, a nekad je radi dobijanja adekvatnog uzorka potrebno iglu uvesti u arteriju ili u neki organ s ciljem dobijanja potrebne količine tkiva. Većina takvih postupaka dovode do manje nelagode ili bola, ali većina tih postupaka podložni su većim ili manjim komplikacijama, što može pojačati bol.

Nije iznenađenje da mnogi pacijenti imaju nelagodu ili strah kod bilo kakve primene igle. Kod većine njih on je uslovljen nepoznavanjem detalja same procedure dijagnostičke obrade, a sigurno može biti uslovljen i neizvesnošću samog ishoda tih pretraga.

Patološki strah od igle ili tripanofobija

Od tegoba javljaju se gubljenje daha, prekomerno znojenje, mučnina, suva usta, drhtavica, lupanje srca, povišen krvni pritisak, nemogućnost rasuđivanja, strah od smrti, anksiozni napadi.

Ono što je dodatni problem kod takvih osoba, one nisu sklone da idu kod lekara ili stomatologa, jer znaju da ih očekuje primena injekcije, što dodatno potencira strah od svih medicinskih postupaka.

Ilustracija

Kako pobediti strah od igle?

Takav pažljivi pristup posebno je važan kod onkoloških bolesnika, čije je lečenje dugotrajno, podložno dugotrajnim kontrolama, često uz primenu invazivnijih dijagnostičko-terapijskih postupaka.

Kod sumnje na tripanofobiju, najvažnije je takav poremećaj pravovremeno detektovati, što često i nije teško s obzirom na to da takve osobe manje sarađuju u lečenju. Različite su mogućnosti terapijskog delovanja. Prvi korak je psihoterapija sa svrhom postupne desenzibilizacije od iskrivljenih uverenja, čime se bavi kognitivno-bihevioristička terapija. Kroz postupak desenzibilizacije pacijenti se uče postupnom tolerisanju igle. Kod nedovoljne efektnosti psihoterapije, nužna je primena lekova, najčešće antidepresiva i anksiolitika.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DR REGAN, NAJPRIZNATIJI SPECIJALISTA ZA KIČMU: Ove vežbe izlečiće svaki bol u leđima, od krsta do vrata!

Read Next

DR VOJISLAV PERIŠIĆ, GASTROENTEROLOG: Da li je zravo piti kafu s mlekom i šta da jedemo da bismo bili zdravi?