Stop: Ove predmete nikako ne stavljajte u mašinu za sudove!

Osim što je neke stvari nemoguće dobro oprati u mašini, visoka temperatura, deterdžent i brzina okretanja vode mogu oštetiti samo posuđe

1. Aluminijumske posudice

Iako su one potrošne i jeftine, aluminijske posudice nikako ne treba stavljati u mašinu jer one mogu oštetiti drugo posuđe – ostavljajući crne mrlje.

2. Noževi

Iako izgledaju čvrsto i snažno, noževi mogu biti dosta krhki, naročito na delovima gde se oštrica spaja s drvenom ili plastičnom drškom noža. Zbog pranja u mašini oštrica se može odvojiti od drške, otupeti i izgrebati se zbog udaranja u drugo posuđe.

Slični tekstovi

3. Drveno posuđe

Pre stavljanje bilo kojeg drvenog posuđa u mašinu za sudove, najbolje je proveriti uputstva proizvođača. Voda omekšava drvo, pa oni postaju skloniji pucanju i odvajanju i to već nakon nekoliko pranja.

4. Posuđe od livenog gvožđa

Iako je ovakvo posuđe vrlo trajno i otporno, nikako se ne savetuje prati ga u mašini za sudove.Takav način pranja može oštetiti gornji sloj posuđa, pa ono postaje sklonije rđanju.

5. Kristal

Kristalne, kao i ručno bojene čaše nikako nisu prikladne za mašinu, jer će se može izgrebati, a postoji i veliki rizik od pucanja. Deterdženti takođe mogu oštetiti gornji sloj čaše zbog čega će one izgubiti svoj sjaj.

6. Pozlaćeni i posrebreni escajg

Ovakav ukrasni escajg kupuje se zbog visokog sjaja i boje koju mu pranje u mašini za sudove definitivno može oduzeti. Iako se to neće dogoditi odmah, već nekoliko pranja oštetiće boju pa ih je bolje prati ručno.
7. Teflon

Lonci, posuđe i tiganji od teflona gube svoje svojstvo nelepljenja ako se peru u mašini za sudove. Tada se i teflonski sloj skida, što nije zdravo zbog otpuštanja hemijskih jedinjenja u hranu koju pripremamo.

8. Mekana plastika

Postoji plastika koju se slobodno može prati u mašini i to je na njoj naznačeno, ali većina plastičnih posuda će se izobličiti zbog uticaja vruće vode. Takođe, bolje je u mašini ne prati plastične flaše ili čašice od jogurta jer se mogu bukvalno rastopiti u njoj.

9. Konzerve

Ako želite da operete konzerve za recikliranje ili kako biste ih iskoristili za nešto drugo, najbolje je da ih operete ručno. Zbog visoke temperature s njih može otpasti papirnata deklaracija i začepiti pumpu mapine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Neuspešan eksperiment: Proveli 4 meseca vezani lisicama – pa raskinuli

Read Next

Ne bacajte vodu od kiselih krastavčića!