Steklara Hrastnik planira da uloži 410 miliona evra u Srpsku fabriku stakla

Steklarna Hrastnik koja posluje u okviru švajcarske grupe Global Glas planira da u Paraćinu najpre stabilizuje proizvodnju, a potom za šest godina u nove peći i linije uloži 410 miliona evra. Slovenci žele zelenu, energetski nezavisnu fabriku koja će proizvoditi staklenu ambalažu premijum kvaliteta.

“Budućnost će biti usmerena ka neprestanom poboljšanju postojećih i neprestanom poboljšanju novih tehnologija sa jasnim dugoročnim razvojnim ciljevima, da budemo energetsko nezavisni i održivi”, kaže Igor Lah, predsednik UO “Steklarne Hrastnik”.

Posle godina mukotrpne borbe da država za Srpsku fabriku stakla u Paraćinu pronađe pravog investitora svi konačno mogu da odahnu.

Staklara je, kazala je predsednica Vlade Ana Brnabić, strateški važna za državu jer je privreda gotovo kompletnu ambalažu od stakla do sada morala da uvozi.

“Zato što nemamo sopstvenu proizvodnju stakla, odnosno svakako ne dovoljno, neke od naših privrednih grana nisu mogle dalje da rastu i nisu mogle da izvoze dovoljno, ovo je takođe problem koji danas počinjemo da rešavamo ovom investicijom u Srpsku fabriku stakla, zato je to strateški interes Republike Srbije i čitave naše privrede”, ističe Ana Brnabić.

Novi vlasnici staklare najavili su podizanje proizvodnih kapaciteta fabrike u narednih šest godina za 640 odsto, veći broj radnika kao i osnivanje nacionalnog centra za reciklažu stakla.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Pobede Reala, Panatinaikosa i Bajerna u Evroligi

Read Next

5 FRIZURA KOJI ĆE VLADATI TOKOM 2023. GODINE: Jedna je bila apsolutni trend 90-ih, a tu je i rešenje za tanku kosu