Stejt department: Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma

“Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države”, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se kaže da Srbija kažnjava krivična dela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

Izveštaj Stejt departmenta naglašava da se kaznena politika razlikuje u zavisnosti od toga da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili onima koji su ratovali na istoku Ukrajine.

“Čini se da primenjuju različiti standardi u kažnjavanju stranih boraca u ta dva sukoba, povratnicima iz Sirije izriču se presude do 15 godina zatvora, dok većina povratnika iz Ukrajine biva osuđena na uslovne kazne”, precizirano je u izveštaju koji prenosi Glas Amerike.

“Nedostatak sankcija za kažnjavanje vrbovanja, obuke i finansiranje terorista”

Navodi se i da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje na širi način pokriva obuku terorista, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

Stejt department beleži i da uprkos pozivima Ujedinjenih nacija državama da striktnije nadgledaju podatke o putnicima Srbija to trenutno ne čini.

Takođe, primećeno je da se Vašingtonskim sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom Srbija obavezala da primeni dogovore o razmeni podataka sa SAD i da ojača bezbednosne mere.

“U skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u celini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti. Još nije ispunila tu odredbu niti sprovela mere”, kaže se u izveštaju Stejt departmenta.

U odeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zabeležen napredak.

Uz to Srbija je označena kao članica Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, regionalne organizacije nadležnosti poput Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), kao i Evroazijske grupe za borbu protiv pranja novca (EAG).

Stejt department ukazuje da Srbija sprovodi Nacionalnu strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma u periodu 2017-2021, kao i prateći Akcioni plan, kojim nastoji da identifikuje rane faktore koji vode terorističkoj radikalizaciji, ali i da unapredi bezbednost građana i doprinese presretanju pretnji koje dolaze s društvenih mreža.

Takođe, osim bliske saradnje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija, Interpola, Europola, Partnerstva za mir ili američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u izveštaju je navedeno da Srbija ima razvijene odnose u smislu granične bezbednosti sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, kao i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Kako je zaključeno u izveštaju blisku saradnju ostvaruje i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, navodi Glas Amerike.

“Priština sklona ranim otpustima iz pritvora i kratkim zatvorskim kaznama”

Stejt department u izveštaju tzv. Kosovo označava kao državu koja se protiv pretnje terorizma bori u tesnoj saradnji sa SAD.

Precizirano je da je Priština članica Globalne koalicije protiv Islamske države, te da je nastavilo proces repatrijacije četiri bivša osumnjičena borca i 106 članova porodica vraćenih iz Sirije, “što je jedan od najvećih procesa civilnih repatrijacija iz zona sukoba sprovedenih do sada”.

Pravni okvir Prištine, kojim je regulisana oblast borbe protiv terorizma SAD su označile kao najnapredniji na Balkanu, međutim u izveštaju se navodi i da “kratke zatvorske kazne, rani otpusti iz pritvora i izostanak nadzora bivših osuđenika pokreću pitanja o dugoročnoj bezbednosti”.

“Kosovo je Hezbolah označilo kao terorističku organizaciju”, konstatuje Stejt department.

Precizirano je da se primenom mera tzv. Kosovo suprotstavlja finansijom terorizmu, kao i nasilnom esktremizmu.

Generalno u izveštaju Stejt departmenta ocenjuje se da su SAD i njihovi partneri tokom 2020. godine postigli veliki napredak u borbi protiv terorističkih organizacija, ali da je pretnja od terorizma postala “geografski rasprostranjenija u regionima širom sveta”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Glumca iz filma “Sam u kući” bivša devojka optužila za nasilje (foto)

Read Next

Tornado kad mu vreme nije na Srednjem zapadu SAD, stradalo pet osoba