Stejt department: Pažljivo pratimo situaciju, ohrabrujemo Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, prenosi Glas Amerike.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

“Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave”, rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o “uzajamnom priznanju”.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

“Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD”, istakao je Prajs.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je ranije da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima, ali da se razgovori nastavljaju.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je bio težak dan u Briselu, ali i da će da se suzdrži od svih komentara. “Nastaviću da se borim za mir i stabilnost, obratiću se javnosti u narednih 48 sati”, rekao je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Šta sve dovodi do bolova u leđima: uzroci i tretmani lečenja

Read Next

Podignuta optužnica protiv napadača na Ruždija