Stefanović sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD: Saradnja ispunjena brojnim projektima

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je istakao da je saradnja u oblasti odbrane veoma sadržajna i ispunjena brojnim projektima, kao i da je njeno težište na unapređenju kapaciteta Vojske Srbije kroz zajedničke vežbe sa Oružanim snagama SAD i daljem razvoju saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Dodaje se da je ministar Stefanović uputio je poziv ovom prilikom sekretaru odbrane SAD Lojdu Džejmsu Ostinu da poseti Srbiju i izrazio očekivanje da će već tokom leta biti realizovana bilateralna vojna vežba.

Kako se navodi, Stefanović je naglasio da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper istakla je da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, počev od zajedničkih obuka i vežbi, dok je ujedno podsetila i da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i 15 godina uspešne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Zajednički je zaključeno da postoji interes da se saradnja u oblasti odbrane nastavi i proširi na nove oblasti.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je u razgovorima sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper učešće uzeo i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i pomoćnici ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić i za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nova vojna baza na Kosovu – za Srbe pretnja, za Albance “garant stabilnosti”

Read Next

Tragedija na Tajvanu, voz sa 350 ljudi izkočio iz šina