Stefanović sa ministarkom odbrane Španije

Podsećajući na izuzetno bliske odnose Srbije i Španije, Stefanović je istakao da je razgovarao sa ministarkom Robles o razvoju saradnje u oblasti odbrane, kako bi ona bila refleksija odnosa naših dveju zemalja.

“Želimo da saradnja naša dva ministarstva odbrane bude intenzivnija i da prati kvalitet saradnje naših zemalja i u oblasti ekonomije i strateškim pitanjima, u kojima Španija pruža podršku Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Stefanović, koji se zahvalio na principijelnom stavu Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je, takođe, istakao uspešnu saradnju u misijama Ujedinjenih nacija, navodeći UNIFIL u Libanu kao primer gde srpski i španski kontingent izvanredno sarađuju, kao i da je saradnja u oblasti vojne industrije bila jedna od značajnih tema razgovora.

“Danas smo obišli i institut Maranjosa, jednu od ključnih ustanova španskog Ministarstva odbrane, gde smo razgovarali o mogućnostima zajedničkog rada na razvoju savremenih sredstava, kojima bi bila naoružana i naša vojska. Postoji značajna volja i sa španske strane da naša saradnja bude krunisana memorandumom o saradnji u oblasti vojne industrije, koji bismo potpisali ove godine”, rekao je Stefanović.

Očekuje prisustvo španske strane na Sajmu naoružanja u oktobru, što će, kako kaže, biti dobra prilika za dogovoro konkretnim projektima.

Španije ne menja stav o Kosovu

Ministarka Robles je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovila principijelan stav Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova.

Ona je takođe ukazala na značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, koje je od velike važnosti za špansku stranu, a govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, prenela je opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje. 

Stefanović susreo se i sa nacionalnim direktorom za naoružanje admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom. 

“Zadovoljan sam dosadašnjim tokom posete i želim da se zahvalim i ministarki i generalnom direktoru za naoružanje, koji je bio jedan od naših domaćina u ovoj poseti, a koji nam je omogućio da vidimo šta su mogućnosti španske vojne industrije, ali i koji su projekti u oblasti raketnog naoružanja i u drugim oblastima koje možemo da radimo zajedno sa Špancima”, rekao je Stefanović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Savet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije EU

Read Next

U Preševu nova opštinska vlast, ali bez predstavnika Srba