Stefanović sa ministarkama odbrane Austrije i Crne Gore

Nebojša Stefanović je na početku sastanka sa Klaudijom Taner u Beču istakao da je glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje članstvo u Evropskoj uniji i zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija.

Klaudija Taner je istakla da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju na putu evrointegracija, a dvoje ministara izrazilo je zadovoljstvo do sada ostvarenom saradnjom, posebno u vojnomedicinskoj i vojnoobrazovnoj oblasti.

Oni su zaključili da će Sporazum o vojnoj saradnji između vlada Srbije i Austrije, koji su potpisali tokom  sastanka, biti dodatni podsticaj saradnji u oblastima od obostranog interesa.

Stefanović je ocenio i da vojna neutralnost, za koju su se opredelile i Srbija i Austrija, predstavlja odličan okvir koji omogućava razvijanje saradnje sa svim partnerima, ali isključivo u skladu sa interesima svog naroda.

Uputio je poziv ministarki Taner da poseti Srbiju, što je ona sa prihvatila.

Stefanovića sa ministarkom odbrane Crne Gore Oliverom Injac

Ministar Stefanović se u Kremsu sastao i sa ministarkom odbrane Crne Gore Oliverom Injac. Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog prilike da se sretnu uživo, nakon sastanka putem video-konferencije realizovanog u februaru ove godine, saopštilo je Ministarstvo

Razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji, u okviru koje je zaključeno da postoji dosta prostora za njeno unapređenje.

Ministar Stefanović je naglasio da će okončanje procedure imenovanja izaslanika odbrane Crne Gore u Srbiji, pored već započetog angažmana izaslanika odbrane Republike Srbije u Crnoj Gori, doprineti konkretizaciji a time i uspehu sveukupnih napora za podizanje saradnje na viši nivo.

Zaključio je da je jačanje regionalne saradnje ključni faktor za unapređenje poverenja, ali i prosperiteta i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

Ministarka Injac je prenela da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za evropske integracije, kao i da članstvo u NATO ne predstavlja prepreku za saradnju sa Srbijom u mnogim oblastima.

Obostrano je apostrofiran značaj nastavka evropskih integracija, kao i potreba daljeg razvoja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Stefanović se nalazi u dvodnevnoj poseti Austriji gde će učestvovati na konferenciji ministara odbrane tzv. Grac formata, koji okuplja Austriju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Test ličnosti koji precizno otkriva vašu NAJBOLNIJU tačku

Read Next

Putin će možda morati u izolaciju zbog kovida