Starović: Najveći uspeh srpske diplomatije u 2021. godini organizacija skupa Nesvrstanih

“Brojke govore same po sebi, ali najveći uspeh nesumnjivo je organizacija skupa povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu početkom oktobra ove godie. Bio je to najveći multilateralni skup u Evropi u 2021. godini sa 120 prisutnih delegacija. Malo je država koje mogu da se podiče kapacitetom da na takav način organizuju tako veliki politički skup”, rekao je Nemanja Starović gostujući u emisiji U središtu pažnje Prvog programa Radio Beograda.

Prioriteti u narednoj godini 

Govoreći o prioritetima spoljne politike, Starović kaže da se oni ne mogu posmatrati izdvojeno od celine državne politike.

“Naš posao i u narednoj godini će biti da stojimo na braniku otadžbine u toj diplomatskoj areni, i kada govorimo o negovanju starih prijateljstava i kada govorimo o nekim novim prijateljstvima, i u procesu evrointegracija što je izraz politike Republike Srbije i izraz volje naših građana. Ali ono što nam dolazi na dnevni red i čime ćemo se baviti je proces ekonomskih integracija u regionu i realizacija projekta ‘Otvoreni Balkan’ koji ima neverovatno velike potencijale. Kad god nešto postignemo na planu ekonomske integracije, otvaraju nam se novi vidici ka kojima dalje stremimo”, naglašava Starović.

Stanje u diplomatiji 

Ne može se govoriti da je stanje u našoj diplomatiji ni idealno ni sjajno, ali puno toga je urađeno u proteklih godinu dana. Krenulo se sa rešavanjem sistemskih problema koji su se nataložili, u najmanju ruku u poslednjih 20 godina, kaže Nemanja Starović.

“Govorim tu i o kadrovskim problemima, o potrebi da podmladimo i dodatno stručno osposobimo diplomatsko-konzularnu mrežu. Tokom ove godine zaključili smo sporazume o saradnji sa 15 fakulteta državnih univerziteta u Republici Srbiji. Otvorili smo mogućnost da već od naredne godine preko 100 mladih ljudi, najboljih studenata državnih fakulteta, dobije šansu da ostvari stručnu praksu. Napravili smo sporazum i sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu koje ćemo takođe uključiti. Najkvalitetnijim mladim ljudima koji se školuju u inostranstvu pružićemo mogućnost da se angažuju kako bismo podspešili proces podmlađivanja”, naglašava državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

On kaže da je početkom ove godine bilo puno diplomatsko-konzularnih predstavništava koja nisu imala rukovodioca na svom čelu, ali da se počelo sa rešavanjem tog problema.

“Poslednjih nekoliko meseci na Vladi Srbije su prošle odluke o imenovanju novih ambasadora i generalnih konzula. Ne mogu da govorim o imenima s obzirom da se negde još uvek čeka dobijanje agremana, odnosno preuzimanje funkcije, ali mogu da kažem da smo najveći deo upražnjenih mesta već popunili.”, zaključuje Nemanja Starović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ovo je najbolja hrana u borbi protiv želje za slatkišima

Read Next

Pucnjava u Teksasu – ubijena trojica tinejdžera, četvrti kritično