Starica od 90 godina na meti prevaranata, ukrali joj 32 miliona dolara

Jednoj 90-godišnjoj ženi iz Hong Konga, prevaranti koji su se predstavljali kao kineski zvaničnici, u najvećoj zabeleženoj telefonskoj prevari uzeli su 32 miliona američkih dolara.

Hongkoška policija je saopštila da su prevaranti izabrali stariju ženu koja živi u vili u luksuznom hongkonškom naselju.

Prošlog leta kriminalci su kontaktirali neimenovanu ženu pretvarajući se da su kineski službenici javne bezbednosti. Tvrdili su da je njen identitet korišćen u ozbiljnom krivičnom slučaju u kontinentalnoj Kini.

Rečeno joj je da treba da prebaci novac sa svog bankovnog računa na one koje drži istražni tim na čuvanje i nadzor, piše Saut Čajna Morning Post pozivajući se na policijske izvore.

Policija je saopštila da je starija žena nekoliko dana kasnije u kuću primila osobu koja je sa jednokratnog telefona komunicirala sa lažnim agentima obezbeđenja koji su je nagovorili da izvrši ukupno 11 bankovnih transfera.

Slični tekstovi

Tokom pet meseci starija gospođa je prevarantima dala ukupno 250 miliona honkoških dolara  (32 miliona američkih dolara), što je najveća suma koju su do sada uspeli da uzmu telefonski prevaranti u tom gradu.

Policija je rekla da je prevara uočena samo zato što je kućni pomoćnik starije žene pomislio da se nešto sumnjivo događa i kontaktirao ćerku svog poslodavca koja je potom alarmirala policajce.

Nakon istrage, jedan 19-godišnjak je uhapšen, ali je pušten uz kauciju, saopštila je policija, prenosi RTS:

Stariji bogataši na meti prevaranata

Hong Kong ima jednu od najvećih koncentracija milijardera na svetu, od kojih su mnogi stariji, što ih čini lakom metom prevaranata.

Prevare preko telefona porasli su za 18 odsto u prvom kvartalu 2021. godine, a prevaranti su u tom periodu uzeli oko 45 miliona američkih dolara.

U 2020. godini policija je saopštila da je vodila 1.193 slučaja telefonske prevare u kojima je ukupno ukradeno 74 miliona američkih dolara.

Prošle godine je 65-godišnja žena prevarena za 10 miliona američkih dolara nakon slične šeme u kojoj su se ljudi predstavljali kao zvaničnici bezbednosti iz kontinentalnog dela Kine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Istraživači pričvrstili kameru na vuka i došli do neverovatnog otkrića (video)

Read Next

Skupština danas glasa o rebalansu budžeta i još pet zakona