Stano: EU od Srbije očekuje da ne jača veze sa Rusijom

Stano je u pozdravio zabranu preleta Lavrovljevog aviona preko teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, ocenjujući da je u pitanju dosledna primena restriktivnih mera i “puna usklađenost sa zajednickom evropskom i bezbednosnom spoljnom politikom”.

Peter Stano je naglasio da posle večerašnjeg telefonskog razgovora visokog predstavnika Borela i predsednika Vučića “EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet”.

Prema rečima portparola EU, “evropske sankcije protiv Rusije odražavaju moralni i politički stav u odnosu na potpuno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava”.

Osvrćući se na izjave ruskog ministra Lavrova o merama kojima bi Moskva mogla da uzvrati na odluku o zabrani preleta, Stano je ocenio da je reč o neprikladnim opaskama nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU.

“Lavrov je na toj listi jer je jedan od najglasnijih promotera ilegalne ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog njegovih akcija koje aktivno podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao stabilnost i bezbednost u zemlji”, rekao je Stano.

Stano je podsetio da mere protiv Lavrova uključuju zabranu putovanja i ulaska u EU i zemlje koje su se pridružile sankcijama.

“EU od zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje da progresivno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere”, zaključio je portparol visokog predstavnika Borelja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Svi pričaju o piti iz šolje: Probaćete je jednom, a praviti zauvek (video)

Read Next

Dve osobe mrtve nakon pucnjave u supermarketu u Nemačkoj