“Standard end Purs”: Zadržan kreditni rejting Srbije na nivou BB+/ B

Sama činjenica da je Srbija uspela da zadrži kreditni rejting u uslovima pandemije i da ostane u grupi retkih zemalja kojima rejting nije smanjen, samo su još jedan od dokaza uspeha koji je Vlada Srbije ostvarila u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, ocenjuje se u saopštenju

Navodi se da su zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim merama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane kovidom 19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti kl?učnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena dobra osnova za održiv privredni rast.

Agencija pohvaljuje uspeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije pošto je više od trećine stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine.

Zahvaljujući tome je Srbija jedna od vodećih zemalja kada je reč o broju vakcinisanog stanovništva, što će, očekuje se, doprineti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji.

“Standard end Purs” u izveštaju takođe naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto-domaćeg proizvoda u prošloj godini od svega jedan odsto.

Agencija očekuje oporavak ekonomije već u toku ove godine i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto-domaćeg proizvoda od čak pet odsto u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

S&P ističe da je Srbija u ovu krizu ušla spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvoren osnov za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu.

Navodi se da je umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom a da se već od sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Naglašava da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Proizvodnja u Ziđinu u punom jeku, najavljene investicije u zaštitu životne sredine

Read Next

SPREČAVA POJAVU KARCINOMA, POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Zašto je čaj od šafrana čisto blago za vaš organizam!