Šta znači kad vašem psu pocrveni nos? Može biti više razloga za to, al u ovim slučajevima obavezno morate kod veterinara

Požrtvovani vlasnici pasa često primećuju i najmanje promene u izgledu svojih ljubimaca. Svaka, pa i najmanja promena može izazvati osnovanu sumnju i zabrinutost za vašeg psa. Neke promene su potpuno normalne i nisu zabrinjavajuće, ali neke su razlog za posetu veterinaru.

Ako ste primetili promenu boje nosa vašeg psa, to može izazvati zabrinutost. Promena boje može da ide iz crne u rozu, ili iz roze u crnu, a uzroci promene su raznovrsni.

Ovako nešto obično ne predstavlja problem, ali postoje i razlozi zbog kojih možda morate do veterinara.

Pas, Veterinar
foto: Thinkstock

STAROST PSA

Jedan od najčešćih razloga diskoloracije nosa je starost. Količina pigmenta u nosu može da se menja sa godinama, iz tamnije boje može preći u svetliju i obrnuto.

POVREDA

Fizičke povrede nosa, kao što su ogrebotine i posekotine, mogu uzrokovati da nos na tim delovima bude roze boje. Kada povreda zaraste, boja nosa bi trebalo da se vrati u prvobitnu boju.

VREMENSKI USLOVI (snežni nos)

Ako primetite da je došlo do promene boje nosa od tamnije ka svetlijoj, sa dolaskom zime i padom temperature vazduha, onda je to nešto što je poznato kao snežni nos. To je pojava koja se dešava prirodno mnogim psima, usled nedostatka sunca i vitamina D.

Neke rase pasa su podložnije ovoj pojavi, kao što su zlatni retriveri, labradori, haskiji i neke rase ovčara.

Pas
foto: Liang Sen / Xinhua News / Profimedia

KONTAKTNI DERMATITIS

Ukoliko pas svojom njuškom dođe u kontakt sa nečim na šta je alergičan, može doći do promene boje nosa. Alergijske reakcije su uglavnom propraćene s još nekim simptomima, kao što je natečen nos.

Alergeni nekad mogu biti i pseće činije za hranu, jer su neki psi alergični na određenu vrstu plastike.

NAZALNA DEPIGMENTACIJA (dudley nose)

Nekad nos psa promeni boju bez jasnog uzroka. Ovo nije zabrinjavajuća pojava. Nos može parcijalno ili potpuno da izgubi boju, do skroz roze ili čak skroz bele boje.

Za mnoge pse ovo je privremena pojava, ali treba znati da se nekima nikad ne vrati boja. Rase koje su podložnije ovakvim promena boje na nosu su irski seteri, poenteri, pudle, dobermani, avganistanski hrtovi, zlatni retriveri, samojedi i beli nemački ovčari.

BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Kada je bakterijska infekcija uzrok promene boje nosa, uz nju su prisutni i drugi simptomi. Nos izgleda natečeno, sa sekretom iz nosa i generalno nezdravo.

Ako primetite ova simptome i mislite da je u pitanju bakterijska infekcija, potrebno je da se obratite veterinaru, kako bi dao odgovarajuću terapiju za suzbijanje infekcije.

PEMFIGUS

Pemfigus predstavlja autoimuno kožno oboljenje. Simptomi ovog oboljenja su, veziklue ili bule na i oko nosa psa. Ukoliko ovo primetite, kontaktirajte veterinara, kako biste izlečili simptome ovog oboljenja.

Pas
foto: Shutterstock

VITILIGO

Vitiligo pogađa i ljude i pse. Može da zahvati celo telo, a ne samo nos kod pasa.

Ako nos krene da gubi boju usled ovog poremećaja, depigmentacija će se brzo pogoršati. Ipak ovo stanje ne utiče na zdravlje psa, samo na njegov izgled. Ovo stanje se dešava usled poremećaja, gde imuni sistem psa, počinje da napada pigment u ćelijama.

Jazavičari, dobermani, rotvajleri, labarador retriveri i nemački ovčari su rase koje su najpodložnije vitiligu.

DISKOIDNI LUPUS

Diskoidni lupus je takođe autoimuna bolest, čiji simptomi se ogledaju u plikovima po nosu vašeg psa i oko njega. Simptomi ove bolesti se pogoršavaju kada je koža izložena sunčevim zracima.

RAK KOŽE

Rak kože može uzrokovati promenu boje nosa psa. Psi sa svetlom bojom nosa su osetljivi na opekotine od sunce i podložni raku kože.

Potrebno je mazati odgovarajće kreme sa zaštitnim faktorom na delove kože koje su direktno izloženi suncu.

Ako se pitate zašto je nos vašeg psa promenio boju, nadamo se da ćete naći odgovor.

Stil / N1

Bonus video:

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Ватерполисти Новог Београда освојили титулу првака Србије

Read Next

Mnogi je osuđuju zbog viška kilograma i celulita, ali je ona od toga napravila brend: Kad se skine u kupaći, svi zaneme