Šta Srbija može da očekuje od međuvladine konferencije EU

Za godinu i po – nijedno otvoreno poglavlje. Tako će i ostati, jer partnere u Briselu ne uspevamo da ubedimo da zaslužujemo da otkoče pregovore.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, ističe da je važnije to što će politička međuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.

“To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima”, smatra ministarka.

Očekivalo se da će biti volje da, od ukupno šest klastera, otvorimo dva – iz oblasti ekonomije, i drugi o zelenoj agendi i ekologiji. Uslov za to, prema novoj metodologiji, jeste da ispunimo prelazna merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, čak devedeset osam.

“Najkonkretnije merilo jeste izmena Ustava koja treba da dovede do konačne nezavisnosti pravosuđa u Srbiji zajedno sa nizom dokaza da je ta nezavisnost u praksi zaista ostvarena. Krenuli smo prekasno”, rekla je Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

U Nacionalnom konventu ne spore da se u poslednja tri meseca pojačano radilo, i da su pregovaračke pozicije za klaster tri poslate u Brisel, ali znalo se, kažu, da to nije dovoljno, jer su pred Srbijom veliki izazovi.

“Ovde pre svega mislimo na izazove koji postoje u reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije, u radu nezavisnih institucija u radu parlamenta. Takođe u oblasti slobodnih i nezavisnih medija. Dakle, puno posla pred ovom državom i puno izgubljenog vremena. Moramo biti svesni da se konkretni koraci moraju napraviti, inače nova metodologija će još više ukočiti proces evropskih integracija”, istakao je Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Od međuvladine konferencije – glavno očekivanje – da Brisel razjasni nejasnoće. Srbija mora da zna precizno kako se otvara klaster, koja su merila i kako će se koristiti novac iz investicionih fondova, što je takođe novina.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Tope se u ustima: Recept za najbolje mlade krompiriće

Read Next

Joksimović: Međuvladina konferencija u junu signal da se rezultati Srbije ne mogu ignorisati