Šta se dešava kad uveče pijete kafu i pušite?

Znate li kako se ovo odražava na vaše telo?

O pozitivnom, ali i štetnom uticaju kafe na zdravlje vode se brojne polemike. Neki smatraju da u umerenoj količini blagotvorno deluje na organizam, druge studije, pak, sugerišu da prekomeran unos može izazvati brojne zdravstvene probleme, a najčešće se ne savetuje da se pije pred spavanje jer može izazvati nesanicu i razdražljivost.

„Ljudi različito reaguju na kofein, glavni sastojak ovog napitka. Ako imate ubrzan rad srca i ili ste odjednom uznemirenu, to može biti znak da ste preterali sa unosom kafe. Kada se tako osećate, nije čudo što ne možete da zaspite“, kaže nutricionista Rob M. van Dam sa singapurskog univerziteta.

A šta de dešava kada uz kafu zapalite i cigaretu?

Prema stručnjaku, svaka osoba treba da prati koliko kofeina popije u toku dana i kako se oseća. Način života i navike su takođe važni.

Slični tekstovi

„Na primer, kod pušača kofein se prerađuje otprilike dvostruko brže. To znači da ako pušite, velika je verovatnoća da na san neće uticati ako kafu popijete kasnije uveče. Genetika takođe igra veliku ulogu u metabolizmu kofeina“, upozorava Van Dam.

Na primer, prema normama prihvaćenim u SAD, ne preporučuje se konzumiranje  više od 400 miligrama kofeina dnevno, odnosno oko četiri šolje. Lekari ne preporučuju ispijanje više od 200 miligrama kafe odjednom.

„Istina je, kofein okrepljuje. Ali razmislite, da li vam je potreban? Ako nema razloga da pijete kafu, onda ne bi ni trebalo“, kaže stručnjak.

„Čak i ako vam se sviđa njen ukus, uvek možete da izmete kafu bez kofeina. Ona vam neće uticati na san, naprotiv – od nje će biti samo bolji“, tvrdi nutricionista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Znate li na kojoj ruci se nosi burma, a na kojoj verenički prsten?

Read Next

Nakon ove 3 magične reči, nezaboravan seks – zagarantovan, probajte!