Šta predviđaju izmene Zakona o ličnoj karti

Mali je, obrazlažući izmene Zakona o ličnoj karti, naveo da je to jedna od novina u predloženom rešenju.

“MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, istu oglasiti nevažećom na svojoj zvaničnoj veb-prezentaciji. Na taj način se, pored pojednostavljenja procedure, smanjuju troškovi koje građani sada imaju”, naveo je Mali u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, druga novina se odnosi na upisivanjesertfikata za elektronsku identifikaciju u čip lične karte, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

“Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog sertfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pozudanosti”, istakao je ministar.

Objasnio je da sve izmene doprinose boljoj pravnoj sigurnosti, većoj bezbednosti, ali i da građani mogu brže i efikasnije da ostvare svoja prava.

Predloženo je i dodavanje adrese prebivališta u obrazac lične karte kako bi se lakše i preciznije definisala mesna nadležnost organa za postupanje u upravnim stvarima.

“Cilj izmena zakona je da građani i od kuće, bez odlaska na šalter i bez čekanja u redovima, ostvare svoja prava kako bismo povećali efikasnost rada naše uprave”, poručio je Mali.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić i Linde o investicijama Švedske u Srbiji

Read Next

Vučić: Izvinjenje Zemana istorijsko, ne verujem da će i NATO