Šta pokazuje anketa Nemačko-srpske privredne komore o poslovnoj klimi u zemlji

Kao najveće pretnje i rizike u razvoju svojih kompanija u narednih dvanaest meseci, privrednici ističu porast cene energenata i sirovina, ekonomsko-politički okvir, porast troškova rada, nedostatak potražnje, kao i deficit radne snage, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora.

Tokom marta i aprila ove godine Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) sprovela je istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama članicama Komore. Rezultati najnovije ukazuju na ozbiljan porast poverenja nemačkih kompanija u Srbiju kao investicionu destinaciju, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Rečeno je da se očekuje dalji porast trgovinske saradnje Srbije i Nemačke, ali ne i dvocifrena stopa rasta.

Uprkos posledicama koje je izazvala pandemila korona virusa, kao i posledica sukoba u Ukrajini koje se odražavaju na privredu na globalnom nivou, polovina anketiranih (52 odsto) svoje poslovanje ocenjuje dobrim, a samo jedan odsto nedovoljno dobrim, navodi se u saopštenju.

Deset odsto strahuje od pogoršanja uslova, gotovo polovina planira još zaposlenih 

I prognoze poslovanja za aktuelnu godinu sadrže optimizam u odnosu na period od pre tri godine – samo 10 odsto anketiranih strahuje od pogoršanja.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2022. godini, 49 odsto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 46 odsto kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo pet odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

Tokom 2022. godine 46 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok samo deset odsto najavljuje smanjenje investicija.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene – borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, efikasnost poreskog sistema i poreske uprave, kao i raspoloživost radne snage.

Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji: kompanije su zadovoljne kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, njihovom produktivnošću, kao i akademskim obrazovanjem.

Direktor AHK Srbija: Konkurencija jaka, država još mora da radi na poboljšanju uslova

Sumirajući rezultate ankete, direktor Nemačko-srpske privredne komore Aleksander Markus istakao je da je Srbija i dalje veoma poželjna destinacija za investicije, poverenje nemačkih kompanija sve više raste, međutim i konkurencija je jaka, te Srbija mora aktivno da ulaže napore na daljem poboljšanju opštih uslova poslovanja.

“Raduje nas podatak da bi čak 95 odsto kompanija ponovo ulagalo u Srbiju, što je najbolji rezultat do sada. Veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trenutku traga za novim dobavljačima, a zemlje Zapadnog Balkana svakako stoje u fokusu potencijalnih nemačkih investitora. S te tačke gledišta, postoji velika šansa za Srbiju, naročito kada se uzmu u obzir ocene privrednika sa lica mesta”, poručio je direktor AHK Srbije.

Rukovodilac privrednog odeljenja Ambasade SR Nemčke u Srbiji, Denis Kajzer ocenio je da anketa ponovo potvrđuje privlačnost Srbije za nemačke kompanije i odražava bliske ekonomske odnose Srbije i Nemačke.

“Međutim, veliki broj nemačkih kompanija smatra da je potrebno unaprediti borbu protiv korupcije, kao i transparentnost u javnim nabavkama. Spremni smo da podržavamo Srbiju u tome, utirući na taj način i njen put ka Evropskoj uniji”, zaključio je Kajzer.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Tesan poraz Zvezde od Monaka

Read Next

PILOTSKA DIJETA, ZA BRZI GUBITAK KILOGRAMA: Oni koji su je probali kažu da se za 7 dana gubi 5 kg, ali ima jedna caka