Šta kriju britanska tajna dokumenta pronađena na autobuskoj stanici

Portparol britanskog Ministarstva odbrane izjavio je da je zaposleni prijavio gubitak tajnih dokumenata dok je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula istragu.

Dokumenata su pronađena iza autobuske stanice u Kentu u utorak ujutro, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako navodi Gardijan, U dokumentu na 50 stranca govori se i o potencijalnoj reakciji Rusije na kretanje britanskog razarača u blizini obale Krima, kao i o planovima za moguće britansko vojno prisustvo u Avganistanu.

Britanija je u sredu bila umešana u diplomatski i vojni spor sa Rusijom nakon što je brod britanske Kraljevske mornarice nakratko prošao vodama u blizini obale Krima koji je prisajedinjen Rusiji 2014. godine.

Dokumenta potvrđuju da je misija koju je britansko ministarstvo opisalo kao “nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode” sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom smeštenim u svoj hangar, izvedena u očekivanju da bi “Kremlj mogao agresivno da odgovori”.

Moskva je u sredu saopštila da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini “Defendera”, jer je ušao u ruske teritorijalne vode, što je Britanija odbacila.

London je u prvobitnoj reakciji naveo da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom, odbacujući navode Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Tramp u stilu rok zvezde ponovo u kampanji: Pokušavam da spasem američku demokratiju

Read Next

Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj, neuspeh Makrona i Le Penove