ŠTA JE VULVODINIJA, OD KOJE BOLUJE DEVOJKA POBEDNIKA EVROVIZIJE: Ovo su simptomi, dijagnoza se veoma teško postavlja!

Influenserka Đorđa Soleri, devojka Damijana Davida, vođe italijanske grupe “Maneskin” koja je ovogodišnji pobednik Evrosonga, boluje od vulvodinije,  sindroma hroničnog bola vagine, o čemu je i otvoreno govorila.

Šta je vulvodinija i koliko je česta objašnjava dr Anja Pikula, ginekolog, specijalista za bolesti donjeg genitalnog trakta za Novosti.

Šta je vulvodinija i kada se javlja?

Najčešća je u perimenopauzalnom i menopauzalnom dobu. Razlozi su istanjenost kože i sluzokože, nastale manjkom hormonske aktivnosti i elektrolitnim disbalansom, odnosno suvoćom navedene regije.

– Pod vulvodinijom označava se sindrom, odnosno skup simptoma različitih neugodnih senzacija u predelu vulve, tj. završnog sluzokožno-kožnog dela donjeg genitalnog trakta, koji vremenski traju duže od tri meseca. Od kraja 19. veka poznata je kao stručna percepcija, a od sedamdesetih godina 20. veka kao klinički entitet – kaže dr Pikula.

Vagina, Donji veš

Prvi simptom je peckanje!

Glavni simptomi su peckanje, neugodna razdražljivost, probadanje, upaljenost, difuzna neprijatnost.Kod 80 odsto žena radi se o kontaktnoj vulvodiniji, a oko 20 odsto oseća ih spontano, bez bilo kakvog spontanog nadražaja.

– Dijagnoza se veoma teško postavlja.Najčešće osoba prođe nekoliko nivoa specijalističkih ispitivanja, da bi se na kraju, isključivanjem ostalih oboljenja vulve, došlo do definitivne dijagnoze – objašnjava Pikula.

Šta izaziva vulvodinija?

– Etiologija je još nepoznata, a dovodi se u vezu sa hormonskim poremećajima u toku ciklusa, intersticijskim cistitisom, tj. upalom zida bešike, menopauzalnim hormonskim statusom, različitim autoimunim procesima u organizmu, neurološkim sindromima… – ističe dr Pikula.

Kako se i koliko uspešno leči?

– Lečenje zahteva multidisciplinarni pristup i tada je najuspešnije. To znači da u segmentima lečenja učestvuju ginekolog, dermatolog, urolog, a često i psihijatar i psiholog. Započinje lokalnom terapijom koja treba da ublaži bol i peckanje, i u tu svrhu koriste se različiti kremovi, rastvori, emulzije, gelovi… – napominje dr Pikula.

– U najtežim slučajevima ne preostaje ništa drugo do hirurške ekscizije obolele regije. Međutim, to je veoma mutilantna operacija koja može da izazove još težu problematiku, naročito u psihološkom smislu – zaključuje dr Pikula.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

OVAKO JE JOVANA TIPŠIN SKINULA 11 KILOGRAMA: Pevačica je iz ishrane izbacila samo jednu namirnicu! (JELOVNIK)

Read Next

MOLITVA ZA SREĆU I NAPREDAK NA SPASOVDAN: Evo koje reči koje privlače radost i harmoniju