Šta je realniji ishod susreta u Ženevi – pomirenje ili novi sukob Putina i Bajdena

Prvi je u Ženevu stigao američki predsednik. Prema protokolu, lidere će  dočekati predsednik Švajcarske. Sledi zajedničko fotografisanje, odlazak u biblioteku i samit može da počne. Ruska strana objavila je da će trajati četiri-pet sati sa pauzama i promenama tri formata. Bajden ocenjuje da će sastanak u Ženevi biti presudan. Za Putina kaže da je pametan, žilav i dostojan protivnik.

“Ne tražimo sukob sa Rusijom, ali odgovorićemo ako Rusija nastavi svoje aktivnosti. Jasno ću reći predsedniku Putinu da postoje područja u kojima možemo da sarađujemo ako to želi. Ako odluči da ne sarađuje i bude postupao na način na koji je to radio u prošlosti, mi ćemo primereno odgovoriti. Jasno ću Putinu pokazati gde su crvene linije”, ističe Bajden.

Biće to prvi zvanični susret predsednika dve države i prvi od kada je Bajden svog ruskog kolegu nazvao ubicom, a Putin mu odgovorio da se pogleda u ogledalo. Sastali su se pre 10 godina, dok je Bajden bio potpredsednik Amerike.

Ruski predsednik kaže da ga stalno optužuju za najrazličitije stvari – mešanje u izbore, sajber napade, a da se niko ne trudi da iznese bilo kakve dokaze. Ponavlja da je NATO ostatak Hladnog rata i da mu nije sasvim jasno zbog čega danas postoji. Pita i zašto je bilo potrebno proširiti NATO na istok, približavajući infrastrukturu ruskim granicama.

“Kakve to veze ima sa odbranom? U doba Sovjetskog Saveza, Gorbačovu je obećano usmeno, ali ipak obećano, da se NATO neće širiti na istok. Hvala bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja? Tačno, nasamarili su nas za sve pare, tako se kaže kod nas. Sve treba zapečatiti na papiru”, naglašava Putin.

Park i u njemu vila La Granž koju koriste vlasti Ženeve i federalna vlada pretvoreni su u utvrđenje. Domaćini samita spremni i zadovoljni što su izabrani za ovako važan sastanak.

“Ovaj samit je za nas istorijski trenutak. Pripreme su se razlikovale od uobičajenih. Ovde imamo dva aktera, dva protokola i svi su morali da se slože”, navodi Beatris Šer iz Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

“Ovo je prvorazredni diplomatski događaj, ali ne očekujem iskorak u bilo kojoj temi razgovora”, poručuje Nikolas Levrat sa Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi.

Da li je i šta dogovoreno, novinari će saznati od Putina i Bajdena, ali na posebnim konferencijama za novinare. Ovi pregovori već se upoređuju sa sastankom Mihaila Gorbačova i Ronalda Regana u novembru 1985. Iako je Regan Gorbačova nazvao “tvrdoglavim boljševikom”, a ruski lider svog protivnika “dinosaurusom”, istoričari taj samit nazivaju ključnim korakom ka okončanju Hladnog rata.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Bajden na samitu sa liderima EU: Svetom se širi folirantski populizam

Read Next

Šta sve pamti vila La Granž – od prve Ženevske konvencije do Putina i Bajdena